Miért kell dicsérnünk magunkat és hogyan lehet egészséges az életmódunk? 5+1 kérdés és válasz egy Hot iron edzőtől!

a hét edzője
Leirer Aliz

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Alakformáló és Hot iron órákat tartok, és imádom, ahogy a kettő kiegészíti egymást. Az alakformáló óráim során leginkább a kardio, a Hot iron órákon az erőgyakorlatok dominálnak. Az aerobik vonal számomra azért különleges, mert jól variálható, gyors, pörgős, lendületes, sokszor észre sem vesszük, hogy éppen edzünk, elfáradunk.

A Hot iron egy csoportos erő-állóképességi, zenére végzett súlyzó rudas edzésmódszer, amelyet egy szakképzett edző irányít; 8-12 hetes periódusokkal dolgozik, ez alatt az idő alatt az izomzatnak elég ideje van megismerni a főbb gyakorlatokat, épp ezért fokozatosan szokunk meg egy adott terhelést. Ha már elsajátítottuk a helyes technikát a Hot iron I program során, jöhet a következő lépcsőfok, a Hot iron II, majd az Iron Cross.

 

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Számomra mind a három típus elfogadható és szép tud lenni. :)
Manapság a férfiak kigyúrtak, a nők szálkásak szeretnének lenni, ettől függetlenül úgy gondolom, ha valakinek nem a versenyforma a cél, elfér egy kis felesleg is (nyilván itt nem olyan súlyfeleslegről beszélek, ami már testünk egészségét veszélyezteti).

Természetesen a sportos alkatot részesítem előnyben, én magam is ezt próbálom elérni nap mint nap, de az a legfontosabb, hogy saját magunknál akarjunk jobbak lenni, nem szabad másokhoz hasonlítani önmagunkat. A lényeg, hogy mi jól érezzük magunkat a saját bőrünkben! Különbözőek vagyunk, másképpen változunk, ne akarjunk irreális célokat elérni, és örüljünk a kisebb sikereknek is, dicsérjük meg magunkat mindennap!

a hét edzőjeMik a jó edzés alapismérvei?

Véleményem szerint a jó edzésben van változatosság, fokozatosság és rendszeresség. Lelkes kezdőként hajlamosak vagyunk arra, hogy mindent egyszerre és azonnal akarunk, ez sokszor balesethez, kudarchoz és a végén az edzés feladásához vezethet. A jó edzést örömmel végezzük, nem kényszerből; rengeteg edzésforma létezik már, biztos vagyok benne, hogy mindenki talál a saját céljainak megfelelőt!

Egy jó edzésnek van eleje, közepe, vége, fontos mindig valamilyen terv szerint haladni, előre megtervezni. Ebből a szempontból előny, ha valaki szereti a csoportos órákat, hiszen ott már egy „kész tervet” kap, de mindig fontos először is megfogalmazni saját céljainkat, legyen az fogyás, izomtömeg növelése, fittség megőrzése, stb. Egy jó edzés biztonságos, ésszerű, saját képességeinknek megfelelő. Ha pedig bizonytalanok vagyunk, mindig fennáll a lehetősége, hogy személyi edzővel közösen dolgozzunk.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Ha egészséges életmódot folytatunk, akkor odafigyelünk a táplálkozásra, hetente többször mozgunk, nem dohányzunk, nem fogyasztunk rendszeresen alkoholt, törekszünk arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Rossz úton jár az, aki a táplálkozásban mindent megvon magától; egyaránt szükségünk van fehérjére, szénhidrátra és zsírra is.

Az ételek mellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is ügyelnünk kell. Az egészséges életmódot nem egyik napról a másikra alakítjuk ki, és ez a fogalom nem a fogyókúrákban, vagy újabbnál újabb csodadiétákban merül ki; fokozatosan és tudatosan kell kialakítanunk, hosszú távra, amivel azonosulni tudunk.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Mindet hasznosnak tartom. Manapság újabbnál újabb, „trendibb” eszközök közül választhatunk, ez is segíti a változatosságot az edzésben. Itt is az a fontos, hogy ne csak egy eszköznél ragadjunk le, a csoportos óráimon szeretek kézi súlyzót, step padot, gumiszalagot, Kettlebell-t, lábsúlyt, nagy -és kislabdát használni, preferálom a „hagyományosabb” eszközöket.

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Úgy gondolom, a legnehezebb belevágni, elkezdeni a sportolást. Olyankor nincs még annyi sikerélmény, de mindenkit valami más indít el az úton.
Én régen fogyni szerettem volna, aztán jött az aerobik, a testépítés, és ma már egy napom is nehezen tudom mozgás nélkül elképzelni, pedig tudom mennyire fontos a pihenés, regenerálódás is. Ha nincs kedvem mozogni, arra gondolok, mennyi mindent értem el, hogy még jobb szeretnék lenni.

Számomra a mozgás a lelki békét, a saját önbizalmam építését jelenti, ezért ha nincs kedvem edzeni, mindig arra a jó érzésre gondolok, ami edzés közben és azután tölt el. A büszkeség, hogy ma is tettem valamit, az elégedettség, az érzés, hogy „meg tudom csinálni, megcsinálom, megcsináltam”. Mindenkinek azt tanácsolnám, ne mindig a hibát keressük magunkban, amin változtatnunk kell, hanem álljunk meg egy pillanatra és vegyük észre azokat a pozitív eredményeket; amiket már magunkénak tudhatunk, legyünk büszkék magunkra, de ne elégedjünk meg, mindig legyen újabb cél, ami hajt bennünket előre!