Rajt: 

Az Angliából származó fallabdát börtönlakók találták ki. A kezdeti próbálkozások persze túlnőtték az eredeti közeget és mára nemcsak hobbivá, hanem versenysporttá nőtte ki magát a squash. Némi előzetes tenisztudással, labdaérzékkel, a futást ugyan nem szeretve, ám lelkesen vágtam bele e sport kipróbálásába is.

Impressziók:

Oda állok a vonalhoz, rajtam a világ szeme! Feldobom a labdát és elütöm, a tömeg őrjöng, sikít, az ellenfelem visszaüti a labdát, majd mikor én következem, egy cseles sarokba ütéssel legyőzöm őt: we are the champions! – miután elképzeltem ezt a szép sportkarriert, már megyek is az RSC Squash club öltözőjébe. Se nem tágas, se nem kicsi, a célnak tökéletesen megfelel, hogy átöltözzek.

 


A pálya már készen áll, ahogy a hatszoros világbajnok squash versenyző Szombati Edina is, aki most az én személyi edzőm lesz. Kezembe veszem az Edinától kapott ütőt.. Őt idézve: a helyes ütőtartás olyan, „mintha kezet fognál valakivel.” Akkor helló ütő, én vagyok én, te meg te és most legalább egy órára haverok leszünk, pacsi!

Bemelegítésnek futás

Adom a tenyerest

Kezdésképpen megtanulom a tenyeres és a fonákos ütéseket: amíg az előbbit a pálya jobb oldalán (szemben az oldalfallal) jobb kézzel, és bal lábbal kilépve (terhelve) ütöm, addig az utóbbit a pálya bal oldalán (szintén szemben az oldalfallal), jobb lábbal kilépve jobb kézzel, ám a kezemet a bal vállamtól indítva kell megütnöm a labdát.

Ütöm a fonákot!


Ez utóbbira is volt egy jó beszólása Edinának: úgy kell suhognia mozgatás közben az ütőnek, mintha a mezőn kaszálnám le a virágokat, csak szépen, lendítve és sutty, mínusz egy virág.

Kicsit a szabályokról: ha már megfelelően kaszálok és adom a tenyereseket, könnyed játék veszi kezdetét. Az első ütésnek keresztnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy a saját térfelemről indul, de át kell hogy essen a másik térfélre, miután hozzáért a főfalhoz (az a nagy előttem). Ha ügyes vagyok és a labda átmegy a túloldalra, már kezdődhet is a játék, ami magával hoz még egy gyakori helyzetet, az akadályozást. Miután a pálya bármely részéről visszaütöttem a labdát, nem állhatok annak vonalába, hogy ezáltal akadályozzam a másikat a visszaütésben. Ha mégis így történne, nekem jár a hibapont. Na jó, most már megvannak az alapok, irány ütögetni, egy hatszoros világbajnokot simán leverek!


Hála a labdaérzékemnek és a kiváló technikai tanácsoknak, magam is meglepődöm, hogy milyen jól megy. Tizenöt perc elteltével még állom a sarat, de ekkorra már hangsúlyosan előjön, hogy a futást is szeretnem kellene. A pulzusom át akarja ütni a nyakamat, a ruhám vízben úszik, a tüdőmben pedig az a „jól eső” futás utáni táguló érzés lesz úrrá – wááá!

A videóban láthatod hogyan vettem az akadályokat: 


Ami fontos: 

A kétszemélyes játékok során a labda mindig csak egyet pattanhat a földön, különben elveszíti a kört, aki nem ütötte vissza. Ne üss csuklóból, mert fájni fog a kezed, de jó hír, hogy a teniszkönyöktől nem kell tartanod. A squash nehézsége valahol a tollaslabda és a tenisz között helyezkedik el; ha van olyan személy, akit szívesen megszívatnál, akkor hívd el squash-olni, de azért ügyelj rá, hogy bírd az iramot! Intenzív sport, tökéletes kikapcsolódásra és a tested karbantartására. Figyelj oda a bemelegítésre és a nyújtásokra akkor minden rendben lesz.

Hol? Rózsadomb Squash Club (Rózsa Center Bevásárlóközpont 5. emelete), II. Budapest Törökvész út 87-91
Mennyibe kerül? http://rsc.hu/palya-arak.htm 
Mit vigyél? A megszokott alap edzőfelszerelést, világos talpú cipőt vízzel és törölközővel kiegészítve, AYCM kártyát elfogadnak

Pontozás
Kínzó faktor: 10/10
Ennyire formál: 9/10
Edző: 10/10
Helyszín: 7/10
Ennyire fáj másnap mindened: 9/10

Fotó: Csordás Ádám