Mindenkivel előfordulhat, hogy éppen nincs anyagilag eleresztve, ezért megfontolja az edzési kiadásokat is. De nincs kifogás, akárcsak a sorozat első és második részében, ezúttal is edzőktől kapsz alternatív sport tanácsokat!

Konok Zsuzsanna ’Susie’

ezt figyeld motiváció
Fotó: Antal Zoltán

Hogyan edzhetsz fillérekből? Lehet ez egyáltalán hatékony, és ha igen, hogyan?

Sokan otthon szeretnének edzeni, ám nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá, milyen gyakorlatokat, és mennyit csináljanak… Pedig nem is olyan nehéz!

Ha izmosodni is szeretnél, a legjobb eszköz erre a gumiszalag. Nagyon olcsó, kis helyen elfér, akár nyaralásra is elviheted, és sok gyakorlatot végezhetsz vele. A neten egy csomó gyakorlatot találsz, kezdésnek válassz minden izomcsoportodra kettőt.

Emellett vagy ehelyett végezz alapgyakorlatokat (guggolás, fekvőtámasz, kitörés, alkartámasz, hasprés); a kardio edzés is megoldható: vegyél egy ugrókötelet! Ha nincs ehhez elég helyed, vagy úgy érzed, nem vagy ügyes benne, kötél nélküli sima ugrálást ajánlok, ami ugyanolyan hatékony!

Adok egy tippet az otthoni edzéshez:

10 guggolás, 10 fekvőtámasz (női verzióban vagy terpeszben), fél perc ugrálás, fél perc alkartámasz, 10-10 kitörés (előrelépés és vissza) mindkét lábra, fél perc gyors taposás, 20 hasprés. Ez így legyen 1 kör, pihenő nélkül!

Egy rövid, 2-3 perces pihenő után jöhet a következő kör, és így tovább! Ahogy fejlődsz, növelheted a körök számát, illetve a gyakorlatokon belüli ismétlésszámot és az időtartamot.

Napi fél órával kezdd a mozgást, de előtte mindenképpen melegíts be. Zárj ki minden zavaró tényezőt, kapcsold ki a telefont, és soha, de soha ne forduljon elő, hogy ha már belekezdesz, nem csinálod végig. Ez a fél- egy óra jár neked, és addig semmi olyan nem történhet, ami nem várhat az edzésed végéig!

Ami a legfontosabb: mindenképpen tervezd meg az edzést, akár írd is le minden alkalommal, milyen gyakorlatokat szeretnél csinálni (miből, mennyit)! És ehhez tartsd magad! A tervezettnél kevesebbet sose csinálj, mindig vidd véghez, amit kigondoltál, és próbáld edzésről edzésre kis lépésekben növelni a terhelést!

 

Nádasi Krisztián / Seöndösdy Krisztián Leök

ezt figyeld motiváció

Minden esetben, amikor a sport elkezdéséről beszélünk, az első és legfontosabb a célunk tisztázása. Az, aki a termekben, a súlyok között képzeli el a délutánjait, nyilvánvalóan nem ugyanazért jár, mint aki csoportos órákon vesz részt. Tapasztalatom szerint általában elhatározásból van kevesebb, a pénzügyi keresztmetszet ezután következik csak. De van megoldás akkor is, ha nem tudunk mit kezdeni a tettvágyunkkal és annak valóban csak a pénztárcánk szab határt.

A legkézenfekvőbb. Ha itt a jó idő, mozdulj ki! Önmagában a szabadban végzett bármilyen tevékenység – séta, kocogás, stb. – már egy lépés az egészségesebb élet felé.

A hosszútávú, több kilométeres futást, a lábadnak és futóstílusodnak megfelelő – és nyilván magasabb árú – cipő nélkül nem javaslom, mert többet tudsz vele ártani magadnak, mint amennyit a mozgással önmagában nyernél – de egy kis kocogás még teljesen jó alternatíva lehet. Ezt lehetőleg ne a poros belváros aszfaltrétegein tedd, hanem keresd meg a kifejezetten futás céljára kialakított tereket.

Ha keményebb kihívásokra vágysz, keress egy lépcsőt, lehetőleg minél hosszabbat. Itt különféle futásokkal, ugrálásokkal, guggolásokkal, vagy kitörésekkel, de akár fekvőtámaszokkal haladva teheted változatossá az edzésed. Valószínűleg találsz olyan helyet is, ami viszonylag gyérebben látogatott, így nagyobb valószínűséggel lehetsz magadban.

Ma már Budapest szerte találni a parkokban úgynevezett „felnőtt játszótereket” kültéri fitnesz parkokat, ahol – tekintve a gépek adta kötöttségeket – külső segítség nélkül is tudsz helyesen végrehajtott gyakorlatokkal dolgozni.

Mivel ezen alternatívákban kevéssé ellenállással szemben dolgozol, amit változtatni tudsz, az az idő, vagy az ismétlésszám. Éppen ezért pont annyit tudsz dolgozni, amennyi időd van.

Az internet sok mindenben a barátunk lehet, aknázd ki a közösségi média adta lehetőségeket. Sok csoport létezik, akik együtt mozogva szeretnék eltölteni a szabadidejüket, így további pozitívumként új embereket is megismerhetsz. Vagy éppen edzőt is találhatsz, aki, hogy bemutassa magát, vagy egy adott mozgásformát, ingyenes edzéseket tart.

Szóval, mozgásra fel! :)