Hogyan lehet egy nő harminc felett is fitt, egészséges, ám nőies? Zséda ízelítőül beavatott engem saját bevált praktikáiba.

Zséda

 

Sikeres előadó vagy, turnézol, három aranylemezzel és ugyanennyi kalendáriummal büszkélkedhetsz már, emellett a kisfiadat, Nimródot neveled és feleség is vagy. Ezen szerepkörök maximális teljesítéséhez jó szervezőképességre és kondícióra is szükség van. Mi motivál és adja meg neked a mindennapi lendületet? 

Igyekszem odafigyelni az egészséges életmódra, a sok mozgásra. Szeretek futni, sétálni, kirándulni. Sokan nem gondolnák, de az éneklés, koncertezés maga is „fizikai munka”, ez is kondícióban tart. Jól énekelni csak akkor lehet, ha az ember tud egy nyugodt levegőt venni. Nyugodtnak kell tehát mindig maradni, megőrizni a belső harmóniát a kihívásokat jelentő helyzetekben is. 

Egy interjúban azt nyilatkoztad, hogy szeretsz futni és emellett bodyArt-ra is jársz. Milyen rendszerességgel sportolsz? 

Igen, bodyART-ra is járok. Nemrég jelent meg „Válts szezont! 2014” címmel az idei kalendáriumom, amiben számos szabadidős ötletet is megosztok az olvasókkal. A futásról is írok például, ami számomra a szabadság érzését adja. Ilyenkor azt érzem, hogy igazán önmagam lehetek és feszegethetem a határaimat. 

Mennyire figyelsz oda az étkezési szokásaidra? 

Speciális irányzatokat nem követek, de az egészséges étkezés számomra természetes, az ehhez szükséges rutin beépült a mindennapjaimba. Szerintem a mértékletesség a dolog kulcsa, mindent eszek, de mértékkel. Azt hiszem, úgy a legkönnyebb egészségesen étkezni, ha magunknak főzünk, mert ilyenkor mi válogathatjuk ki az alapanyagokat, és ezen múlik minden. Még egy szabály van, amit szigorúan betartok: este 6 után már nem szabad enni. Ez nemcsak a súly kontrollálásában segít, de jobban is lehet pihenni így, mint teli gyomorral. 

A téli időszakban hogyan véded ki a betegségeket és erősíted meg az immunrendszeredet?

Egész évben odafigyelek az egészséges életmódra, így a tél sem jelent különös kihívást. Egy gyümölcssaláta vagy egy pohár turmix mindig feltölt energiával. A hideg időben pedig különösen jól esik egy bögre forró tea vagy egy tányér gőzölgő leves! 

Visszakanyarodva a könyvedre: hogy született meg az ötlet, hogy megosztod tapasztalataidat, élményeidet másokkal? Netán van egy titkos kis könyved, amelyben a számodra bevált receptek és szépségpraktikák sorakoznak? 

A „titkos kis könyv” a fejemben van, az anyukámtól, a nagymamáktól ellesett tudással, elcsent praktikákkal. Az én családomban a nők mindig is fogékonyak voltak az ilyen témákra, mindenki számára fontos volt a stílus, a szépség, az elegancia. Például az én családomban minden női felmenőm gyönyörűen varrt, maga készítette a ruháit, anyukám nekem is számos csodaszép ruhát varrt, a nagymamám pedig még a fürdőruhákat is maga készítette. A könyv ötlete pedig egyszerűen onnan jött, hogy úgy éreztem, sokan nemcsak a zenémre, de az életemre, életmódomra is kíváncsiak. Három éve született az első kötet, s az olvasók annyira szerették, hogy azóta minden évben elkészítem. 


A 2014-es ’Válts szezont’ kalendáriumodban sokoldalúságod még inkább megmutatkozik: stílus- , utazás- és programtippek sora mellett idén az évszakokhoz alkalmazkodó lakberendezési útmutatásokkal is ellátod az olvasókat. Időről-időre mi inspirálja számodra ezeknek az írásoknak a koncepcióját? 

Egyszerűen a saját életem. Az én környezetemben is vannak olyan barátnők, akik inspirációt jelentenek, ezt igyekszem a könyvemmel továbbadni másoknak. Az évszakok önmagukban is útmutatást adnak: azzal, hogy átalakítják a hangulatunkat, az élettempónkat, meghatározzák például azt is, hogy milyen ruhát esik jól magunkra ölteni, vagy épp milyen illatokkal töltenénk meg az otthonunkat. Sok olyan rajongód van, akik számára inspirációt jelentenek a sikereid. 

Mit üzennél a Move it, Blondie! blog olvasóinak, mi a sikeres és egészséges élet legfőbb titka?

Ha van ilyen titok, akkor bizonyára az, hogy szenvedélyesen szeretem azt, amit csinálok. Csak arra tudok mindenkit bíztatni, hogy mindig hallgasson a belső hangjaira, és akkor biztosan jó úton jár!