Szerintem nincs olyan ember, aki ne találkozott volna még borotvált lábú bringás fiúval – és esetleg ne nézett volna furcsán rá. Bíró Zoltán triatlonista személyes tapasztalatai alapján beavat minket abba, hogy mik ennek az előnyei és miként reagálnak a lányok erre a helyzetre.

Bíró Zoltán (fotó: Primusz F. Péter)

 

Miért borotválják a bringások és a triatlonosok a lábukat? A legfőbb indok szerintem a hagyomány. Minden nagy versenyzőnek, példaképnek, az idősebb csapattagnak le van borotválva a lába, ezért nekem is le kell, mert olyan akarok lenni, mint ők. Ez így alakult ki. Nyilvánvaló, hogy amikor  a versenyzők elkezdték borotválni a lábukat, már akkor is valamilyen okot, indokot kerestek, vélt vagy valós előnyt tulajdonítottak a borotvált lábnak. Van néhány elmélet, amit én ismerek és lehetségesnek tartok:

  • Áramvonalasabb, gyorsabb: ha nincs szőr, kisebb a légellenállás, ami nagyon fontos egy verseny során! Ezt az elméletet már tesztelték szélcsatornában és valós előnyt mutattak ki. Másodpercekben mérhető a különbség, de szerintem ennek a profi kerékpárosoknál van igazán jelentősége, az amatőr bringásoknál ritkán múlik ezen bármi is.
Fotó: Csikesz Mariann
  • Könnyebben tisztítható, ideálisabb sérülés esetén: abszolút valós előny, hogy a lehorzsolt, felszakadt bőrbe nem ragadnak bele a szőrszálak, ezáltal könnyebben lehet tisztítani és gyorsabban gyógyul (tapasztalatból mondom). Szintén inkább a profi mezőnyben van ennek is jelentősége, ahol egy kisebb esés után másnap már újra tekerni kell. Az amatőröknél van idő kivárni a gyógyulást...
  • Kevésbé fáj a szőr húzása masszázs közben. Ezen nincs mit magyarázni, szerintem mindenki belátja, hogy igaz.
  • Higiénikusabb: a szőrös lábon sokkal több kosz ragad meg, mint egy sima, leborotválton. Elméletben ez igaz, de amikor hazaérek, úgyis lemosom a port, ezért inkább azt emelném ki, hogy sokkal hamarabb szárad, ami előnyös egy triatlonosnak.
  • Barnulás, naptej: sokan mondják, hogy hamarabb és szebben barnul a láb és kevesebb naptej is elég. Ez is igaz, de a barnulás a bringásoknál egy érdekes téma, bokától combközépig szép barna a láb, felette hófehér, a karokon ugyanez. Szóval, aki nagyobb kontrasztot akar a „bringás csíkoknál” az borotvál.
     
    Fotó: Csikesz Mariann
  • Esztétikusabb: kiemeli a szépen kidolgozott izomzatot a női rajongók nagy örömére. Itt kell megemlíteni, hogy sokan úgy gondolják, a nők szeretik a sima lábú férfiakat. Szerintem ez partnerfüggő. Egy sportoló barátnője esetében igaz lehet, hogy ő ismeri a sima láb okát, ugyanolyan közegben mozog, sok borotvált lábú sportolót ismer és elfogadja, esetleg tényleg szereti.

​A társadalomban van egy elvárás a férfiak szőrös lába iránt, ez néha akkor sem változik meg, ha tudják, hogy sportolsz/kerékpározol. Az én legfőbb érvem a borotvált láb mellett - a státuszszimbólumon kívül - az, hogy nyáron a nagy melegben sokkal jobb érzés ilyen módon tekerni.