Makai Betti nem csupán saját képzelőerejének köszönhetően, hanem bringás múltja miatt is könnyen tervez biciklisek számára ideális ruhákat. A tervező abba is beavatott, hogy milyen felszerelés szükséges a komfortos biciklizéshez.

Makai Betti

 

Jelenleg divattervezőként dolgozol, kényelmes, bringázáshoz alkalmas ruhákat készítesz. Mióta van jelen ez a sport az életedben?

Több mint húsz éve bringázok. Korábban versenyeztem is, de nem azért, mert versenyző alkat vagyok, csak belesodródtam a mondván „Ha már tekerünk, miért ne?” szituációba. Először amatőr országúti bringa versenyekre indultam, az egyik évben sikerült is a korcsoportom amatőr női bajnokává válnom, de nem azért, mert én voltam az év legjobb biciklise. Imádok hegyre feltekerni, ez nálam mindig egyfajta függőség volt. Abban az időben, amikor még Budapesten laktam, mindennap legalább egy Hármashatár-hegy vagy János-hegy túrát lenyomtam biciklivel.

Amióta nem Budapesten laksz, megszületett a lányod és a vállalkozásodat is irányítod, emellett mennyi időd jut a bringázásra?

Általában nem városi közlekedési eszközként, hanem edzésként használtam a biciklit. Mióta Zircen élek és megszületett a lányom, sokkal kevesebb időm jut a biciklizésre, most már nem tekerek minden nap. Remélem, hogy hamarosan eljön az idő, amikor ismét naponta 30-40 kilométert fogok megtenni biciklivel, hétvégeken pedig hosszabb távokat, mert ezek hiányoznak az életemből. Tavaly a Giro d’Italia-n végignéztük a Zoncolan szakasz versenyét (ez a nemzetközi kerékpársport egyik legdurvább emelkedője), majd másnap én is feltekertem oda. Na, az egy nagyon durva, húzós út volt, ennek ellenére eufórikus érzés volt feljutni. Szeretek megküzdeni önmagammal, a saját korlátaimmal és a testemmel.

A korábban megszerzett tapasztalataid alapján kezdtél el foglalkozni biciklis ruházat tervezésével?

Számomra abszolút fontos volt, hogy olyan ruhában tekerjek, ami kényelmes, nőies, megfeleljen a biciklizéshez használt ruhák elvárásainak. Kerestem, de nem találtam ilyen ruhákat, arra gondoltam, hogy nem csak nekem, de másnak is probléma lehet ez, így hát elkezdtem olyanokat tervezni, amelyek anyagukban és szabásukban is biciklire vannak kitalálva. A kollekció kinézetre hétköznapi, így ha be kell menned valahová, miután letámasztod a biciklit, akkor nőnek és nem egy műanyag búvárruhába bújtatott idiótának fogod érezni magad. A jelenlegi termékpalettámon a visszafogottól az őrültig terjednek a színes és stílusos darabok, az üzletasszony vonal erősítése és az esküvői biciklis ruhák készítése szerepel még a terveim között.

Szerinted milyen alapruházatra van szüksége annak, aki biciklizik?

Évszakfüggő. A párnázott nadrágokat nem preferálom, csak kívánságra készítek. Tehát szükség van egy nadrágra vagy nadrágszoknyára (ki mit szeret), megfelelő felsőrészre, ami nem csúszik fel a háton és lélegző anyagból van. Én szeretem a sapkát, bár azt gondolom, hogy városban sisakot kell hordani. Fontos - a pedáltól függően - a speciális cipő és a megfelelő, higiénikus (lyukacsos) bringás zokni. Télen egy jó kabátra van szükség, ami szél-és vízálló, izzadságelvezető anyagú és egyúttal vékony is; végül, de nem utolsó sorban szükség van egy jó pár kesztyűre is.