Sebestyén Tamás legutóbb a helyes légzés technikáját osztotta meg velünk. Most eloszlatja a hibásan kialakult mítoszokat és kételyeket az izomlázról. Mégsem annyira jó, ha fájó izmokkal erőltetjük a mozgást?

Ha nem sportolsz, hosszabb kihagyásod volt, esetleg az edzés intenzitása akkora, hogy az izmaid nincsenek felkészülve erre a terhelésre, teljesen normális, ha másnap, de legkésőbb 48 órán belül bizonyos fokú fájdalmat érzel a megdolgoztatott területeken.

 

Mi ennek az oka?

Az izomláz "legnépszerűbb" kiváltó tényezője a nagy mennyiségben felszabaduló tejsav.

Ennek oka pedig, hogy az izmaid nincsenek felkészülve a megnövekedett igénybevételre és a működéshez nem kapnak megfelelő mennyiségű oxigént, így kénytelenek áttérni aerob (oxigén jelenlétében történő) munkavégzésről anaerob (oxigén nélküli) munkavégzése. Ekkor végtermékként tejsav keletkezik, ez pedig eltolja a pH egyensúlyt savas irányba, a munkát hirtelen abbahagyva pedig ez nem tud kiürülni a szervezetből. A savas irányba történő eltolás pedig ingerli a fájdalomérző receptoraidat. Ezenkívül szóba jöhet még az izomban keletkező mikrorepedések hatására kilakuló gyulladás is, ami szintén kellemetlen tünetekkel jár.

Mi a legjobb teendő ekkor?

Régimódi felfogás, hogy rá kell dolgozni az izomlázra, bár szerencsére ma már egyre kevesebben gondolják így és én sem javasolnám (semmiképpen).
A felszabadult és nem kiürült anyagcseretermékek elszállításához legjobb megoldás a véráramlás fokozása: ezt különféle módszerekkel érhetjük el, ilyen például a melegvizes fürdő, szauna, hengerezés és az izom könnyed átmozgatása.

Hogyan kerülhető el az izomláz?

Elsősorban tudatos edzéstervezéssel, aminek fontos része az alapos bemelegítés, így az izom fel tud készülni az igénybevételre. A levezetés fontossága sem elhanyagolható, ugyanis ez hozzájárul a káros anyagok elszállításához. Ezen kívül próbálkozhatunk edzés előtt olyan ételek fogyasztásával, melyek lúgos irányba tolják el a szervezet pH-ját, ilyen például a bab, a borsó és az olívaolaj.

Sajnos nagyon sokan összepárosítják az edzés eredményességét az izomláz kialakulásával, ebbe érdemes jobban belegondolni. Ha van egy célunk, legyen az akár esztétikai vagy teljesítmény jellegű, egy biztos, azért, hogy elérjük, kell az edzés. Szükség van folyamatos gyakorlásra, fokozatosságra és rendszerességre.

Na most, ha izomlázunk van, akkor nyilvánvaló, hogy nem tudunk edzeni, legalábbis hatékonyan biztosan nem.

Ezzel pedig hátráltatjuk magunkat, lassítjuk a folyamatot, ami a célunk eléréséhez vezetne. Tehát egy jó edző feladata úgy megtervezni az edzést, hogy az izomláz elkerülhető, de legalábbis minimalizálható legyen. Mindezek mellett fontos a testi fejlődés biztosítása: ne legyen alulterhelés és optimális egyensúlyra kell törekedni az intenzitás, az időtartam és a pihenő arányait tekintve.