Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Forró testtel jobb a mozgás? - Barkan Method jóga

Rajt:

HOT - HOT - HOT - ezzel el is mondtam az óra alappillérét. Már korábban is volt alkalmam kipróbálni a jógázást, miközben tengernyi izzadságcsepp hullott a földre az orrom hegyéről. A bikram jógán szerzett tapasztalataim nem voltak túl pozitívak, de elvégre egy meleg sport miatt nem kell elítélni a többit is.

földön meleg edzés
Szemléltetném, hogy már az első percekben elkezdődött az izzadás, ilyen egy hot óra.

Tovább

40 fölött sem ciki sportolni - 5+1 sport az idősebb generáció számára

Mit csináljon az ember fia/lánya, ha elmúlt 40 éves, de ennek ellenére még mozogna? Mozogjon! Ajánlok pár alternatívát.

Pilates

Életutam során igen fontos szerepe volt ennek a mozgásformának, hiszen 20 éves kori megtérésem a monoton konditermi edzésektől a pilates órákra vezetett. A mélyizomtorna elsőre könnyűnek, pontosabban csak a lábak ide-oda pakolgatásának tűnhet, azonban korántsem erről van szó. Hanem erről.

ezt figyeld

Curves

Kortól és edzettségi állapottól függetlenül bármikor beszállhatsz a körbe nyitvatartási időben - feltéve, ha nő vagy! Itt mindent leírtam róla.

ezt figyeld

Tovább

Fogni vagy nem fogni? – Kell-e egy edzőnek taperolnia a vendégét?

Ezt a kényes kérdést több oldalról is meg lehet közelíteni. Egyrészről jónak találom, amikor ez edző kijavít, ha rosszul akarok egy gyakorlatot végrehajtani - hiszen a rossz beidegződésekből hosszútávon testi problémáim adódhatnak. Elvégre ő a tanult és profi ember, akiben megbízom és elhiszem, hogy tudása legjavát használva nyúl hozzám és igazítja minden mozdulatomat.

Másrészről előfordult olyan is, hogy egy (férfi) edző a csípőmet megfogta, miközben éppen hajoltam le vagy már úgy voltam - nem emlékszem pontosan. Egyszóval furcsa volt, hogy edzés közben mögöttem állt és szinte nekem támasztotta magát.

Szóval, hol húzódik a határ a magánszféra átlépése és a jóindulatú segíteni akarás között?

Rudas Anita, a Mobiledző

ezt figyeld sport edző

Ha 1-től 10-ig terjedő skálán kéne értékelnem, hogy mennyire vagyok "taperolós edző", valószínűleg 2-est, maximum 3-ast adnék magamnak. Ennek egyik oka az, hogy magánszemélyként sem vagyok az a nyomulós, aurába belépős típus, így furcsa is lenne, ha edzőként az lennék…

Tovább

Mozgás közben még a Földanyával is egyesülünk: Cleopatra torna

Rajt:

A Cleopatra torna az interneten jött velem szembe: már eleve a nevén megakadt a szemem, akkor pedig már pláne érdekelni kezdett, amikor elolvastam, hogy a különleges órán energiákat fogunk mozgatni. Nem vártam sokat, írtam egy mail-t annak érdekében, hogy kipróbálhassam, majd nem sokkal később „repültem” is az órára.

Ahogy én láttam:

A Múzeum utcában állunk egy „hű, dászííp” épület, a Harmónia Palota előtt, amely szép küllemén kívül a mozgásunk helyszíne is lesz. Itt találkozunk Böbivel, az oktatóval, aki a bemutatkozás után az épület legfelsőbb szintjére kísér mindenkit. Tulajdonképpen itt ér a felismerés, hogy bármiben jöhettem volna, ugyanis ezúttal nem a tornadressz kerül a fókuszba. A kezdés előtt egy rövid elméleti órában részesülünk:

kiderül, hogy az óra névadója azért a híres Kleopátra, mert mindegyik nagy női alak közül ő volt a legnőiesebb, kvázi mindenben toppon volt.

„Bár végül öngyilkos lett, de sebaj” – teszi hozzá sietve Böbi, akitől megtudjuk azt is, hogy több sport elegyéből alkotta meg sajátját.

földön spirituális mozgás

Amikor spirituális töltetű órára megyek (lásd Nia, Feldenkrais), valahol mindig azt érzem, hogy tojáshéjakon lépkedek a mondatok megfogalmazását illetően, de elvégre a benyomásaimat írom le, amiket a saját bőrömön tapasztaltam meg.

Ez a torna sokkal inkább spirituális utazás, mint sport – ezt már korábban is tudtam. A nőiesség és annak teljes megélése kerül előtérbe a légzés és a minimális testmozgásegyvelegeként; Böbi állítja, hogy a Földanyához is csatlakozunk közben – ezt nem tudom, hogy érzem-e valójában, korábban még nem volt benne részem.

földön spirituális mozgás

Böbi végig mondja mi történik velünk, még a bemelegítésnek szánt lovaglóállás és párhuzamos lábfejek közepette is, ekkor történik a gyökér és a koronacsakráink közötti energiaáramlás; eleinte légzéssel, majd karlendítéssel teszünk a még jobb érzésekért.

A prezentálás közepette szó esik az auráról is, “amelyet ha megerősítünk, akár Kínáig is elér.”

Hölgyeim, az önbizalom kérdés megoldva: a Cleopatra torna elvei szerint ha pajzsmirigyünket rendszeresen nyomjuk az állunkkal, majd nyakunkat lassan felhúzzuk és ismét állal nyomjuk a szervet….ezáltal nem csak a testünknek, hanem a magabiztosságunknak is adunk vele egy löketet.

földön spirituális mozgás
Böbi ezen gyakorlata is arra szolgál, hogy befogadjuk a fentről jövő energiákat

Az istennő póz is ismerős, hiszen a Nia órákon is alkalmazzák: háton fekszünk, két talpunk összeér, térdeink leengedve, így nyújtjuk a csípőnket. Kiderül az is, hogy nőiesség megéléséért és a szexuális energiák beindításáért pedig nem más, mint a csípőkörzés felel.

földön spirituális mozgás
istennő póz

Minden gyakorlatot rövid ideig tartunk, miközben Böbi megerősítéseket mond nekünk (Pl. "Erős vagyok", "Szép vagyok" stb.); a jónak még nincs vége, hiszen mindeközben egy hölgy még hangtállal spékeli meg a hangüres teret – ez jól is esik. Mire eljutunk az óra végéhez, már szabályosan zsibbad a testem itt-ott.

földön spirituális mozgás

A levezető relaxáció során a matracra fekve - továbbra is hangtál hang a háttérben - annyira ellazulok, hogy meditálás közben el is alszom. Az egy sziesztánál több, de egy folyó nyálas alvásnál lájtosabb pihenést követően visszatérek a hétfői szürke estéhez.

földön spirituális mozgás

Ami fontos:

Itt nincs ugri-bugri, ellenben (néha túl sok) szó esik az energiákról, a testről és spirituális dolgokról. Inkább lélekformálásról, sem mint alakreformálásról szól. Böbi elmondása szerint az óra során tudatalattinkból több dolog és ötlet jön fel, ezeket "katyvaszokat" (ahogy ő fogalmaz) érdemes leírni az óra után – ez részemről kimaradt.

Hol?  Harmónia Palota, IX. Budapest Múzeum utca 9.
Mit vigyél? utcai ruhában is lehetsz, igényt szerint törölközőt vihetsz, amit a matracra tudj teríteni
Mennyibe kerül? http://www.cleopatratorna.hu/csoportos
Korosztály: 25-40 év
Férfi/nő arány: 100% nők

Pontozás

Kínzó faktor: 1/10
Ennyire formál: 2/10 (lelkileg jobban)
Edző: 6/10
Helyszín: 10/10
Ennyire fáj másnap mindened: 0/10

Tovább

Hó vége van és nem telik fitnesz bérletre? Alternatív edzési megoldások 4. rész

Mindenkivel előfordulhat, hogy éppen nincs anyagilag eleresztve, ezért megfontolja az edzési kiadásait is. De nincs kifogás, akárcsak a sorozat elsőmásodik és harmadik részében, most is egy profi edzőtől, ezúttal Vincze Tímeától kapsz alternatív tanácsokat!

Számtalan edzésmódszer létezik, amihez nagyon kevés pénz is elég és otthon is elvégezhető. Az internetnek köszönhetően ma már eléggé változatos edzést tudunk összeállítani magunknak, ha eléggé kreatívak vagyunk.

motiváció ezt figyeld
Vincze Tímea

Egy valamit azonban jó, ha tudunk: az otthon végzett edzésnek gyakran lehet sérülés a kimenetele; ha nincs isteni adottságunk, nem érzünk rá a helyes kivitelezésre, akkor többet árt, mint használ! Saját káromon tanultam meg, hogy az otthon egyedül végzett edzés nem a legjobb választás egy kezdő számára. Kombinálva viszont már egészen szép eredményeket érhetünk el és a sérülés veszélyét a minimálisra csökkenthetjük.

Mit jelent az, hogy kombinálva?

Bármilyen mozgásba is kezdesz, szükséged lesz egy edzőre, szakemberre, viszont ha ügyes vagy és kellőképpen motivált, akkor a gyakorlatokat otthon is el tudod végezni.

Az otthon végezhető mozgásformák közül hozzám a saját testsúlyos gyakorlatok, a pilates és a jóga állnak közel. Eleinte nem kell hozzájuk semmilyen eszköz és viszonylag hamar látványos, gyors fejlődést lehet elérni velük.

Nincs pénzed?

Meglátásom szerint mindenkinek arra van pénze, amire megteremti. Legközelebb, amikor bevásárolni mész, nézd meg mennyi felesleges dolgot teszel a kosaradba: ha csak 2 dolgot nem veszel meg, akkor már ki tudsz fizetni egy fitnesz termi belépőt is.

Ha nincs időd, lógj kevesebbet a tv a számítógép és a telefon előtt. Napi 20 perc mozgással hihetetlen változásokat érhetsz el.

Kezdők számára a javaslatom:

Heti 3 x 20 perces edzés

1. Bemelegítés, átmozgatás

2. Utána 4 sorozat ezekből: plank , fekvőtámasz, guggolás vagy kitörés, jógahíd (kezdőknek a könnyített verzió is mehet).

Ezen gyakorlatoknak számtalan fajtája létezik, ha ezeket kombinálod, nem válik unalmassá az edzés.

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.