Az edzők vagy az annak készülők is belecsúszhatnak a testképzavarba, csak kevesen vallják be

Az edző ugyanúgy ember, hiába van rálátása az anatómiára és a metabolikus folyamatokra, ha a pszichés elképzeléseit és az álomképeit előrébb helyezi a tudásánál. A testképzavar olyan jelenség, amely a megfelelni akarásból indul és ha nem figyelnek rá oda, komoly testi és lelki problémát okozhat. Leirer Aliz testközelből szerezte meg ezt a tapasztalatot, mielőtt edző lett.

Hot iron edzőként mindennap találkozol olyan vendégekkel, akik elégedetlenek a saját testükkel. Ezt az érzést te is átélted, mégis mikor fordult át rossz irányba?

Tindézserkoromban nagyon elégedetlen voltam magammal, próbáltam tenni ellene, de sosem szántam rá magam igazán, inkább választottam a villámdiétákat és a könnyebb utakat, hogy ne kelljen teljesen életmódot váltanom. Nagyon zavart, hogy folyamatosan fogytam és híztam. Aztán a testnevelés tanárnőm elkezdett aerobic órákat tartani a suliban, az edzéseire járva kezdtem el én is mozogni, de tudtam, hogy diétáznom is kellene. Akkoriban egy barátnőmmel elmentem Soltvadkertre kirándulni, de csak később tűnt fel, hogy egész nap nem ettem semmit és mégsem voltam éhes utána. Ezt a tendenciát folytatni akartam, ezért ráálltam arra, hogy 2-3 óra után nem ettem semmit, emiatt végre elkezdtem fogyni. Jöttek a visszajelzések, jól éreztem magam, de egy idő után egyre többet akartam, és amikor elértem a kívánt szintet, már az sem volt elég. Tizenhét éves koromra a tudtom nélkül alakult ki bennem a testképzavar, a családom és a barátaim akkor már aggódtak értem, de én ragaszkodtam ehhez az életmódhoz.

ezt figyeld edző táplálkozás testképzavar

Mikor történt meg a testi-lelki változás?

Amikor Csongrádról Budapestre kerültem az egyetem miatt, már kezdett kialakulni a rendszeresség az életemben, nem hajszoltam túl magam, hanem az egyensúlyt kerestem. A testképzavar megszűnésében az is sokat segített, hogy 18 évesen lett egy párkapcsolatom - itt le is szögezem, hogy a külvilág nagyon befolyásol mindenkit. Nekem egy külső lelki támasz kellett ahhoz, hogy felismerjem a problémámat. Szerencsém volt az akkori barátommal, de voltam már olyan párkapcsolatban is, ahol a másik fél nem tudott örülni a sikereimnek. A fordulópontot mégis az jelentette, amikor elvégeztem egy aerobic edző képzést. Azóta tisztában vagyok az anatómiával és a táplálkozástannal; tudom mi tesz jót a testemnek és a lelkemnek, a képzésen párszor a fejemhez is kaptam a táplálkozási részeknél. Már három éve vagyok tréner, másfél éve konditeremben is edzek. Az életmódomat akkor változtattam meg, amikor személyi edzőhöz kezdtem járni, akkor próbáltam ki a testépítést és a velejáró táplálkozást. Nem tartok versenydiétát, azóta viszont este is eszem, de módjával. Nem bírnám ki, ha egy életen keresztül minden finomat meg kellene vonnom magamtól, ugyanis édesszájú vagyok, ezért keresem az egészséges édességek alternatíváit.

ezt figyeld edző táplálkozás testképzavar

Aki autodidakta módon az internetről, akár nulla motivációval vagy sokadik próbálkozásra vág bele egy diétába, hogyan kezdjen hozzá?

Senki nem szereti ha kibillentik a lelki egyensúlyából, érdemes apró lépésekkel elkezdeni a diétát, eleinte kevesebb szénhidrát fogyasztással, este kevesebb csipegetéssel. Nem kell egy előre leírt sémát követni, ha valaki látja az eredményeket, az előre fogja lendíteni őt. Ha például tudom, hogy holnap strandra megyek, kevesebbet eszek előtte, ezzel is helyet hagyok a lángosnak.

ezt figyeld edző táplálkozás testképzavar

Mindennek van helye, csak mértékkel. Az életmódváltás lényege, amikor az illető olyat talál, amit évekig tud követni, de tudatosítania kell magában, hogy ez valamilyen szinten lemondással is jár. Aki igazán akar, az változtatni fog, hiszen az egész egyetlen nagy döntésen múlik, azonban a fejlődés folyamatát is ki kell élvezni.

A legfontosabb, hogy örülj minden apróságnak, ne a rosszra koncentrálj, hanem arra, hogy megcsináltad! Soha nem szabad önmagunkat lebecsülni, csak minden alkalommal felemelni.

Tovább

Ha spontán akarsz lenni, menj színházba, ha nem vágysz a fókahájra, az edzést se hagyd ki

Limbacher Tivadar és Szabadkai Attila megvalósították az ötletüket és elérték, hogy a magyarok nagy részének ne okozzon gondot a színházba járás. A maesteszinhaz.hu oldalon nem csak kedvezményesen vehetünk jegyeket, de spontánságunkat is kiélhetjük, ha az utolsó pillanatra kellene egy randi program.

sportceleb edzés interjúMegkérdeztem az alapítókat, hogyan viszonyulnak a sportoláshoz, Tivadar válaszolt kettejük nevében.

A Forbes Magazin a 30 fiatal 30 alatt listájába beválasztott titeket - gratulálok! Az olvasók számára zanzásítva összefoglalnád, hogy miért és hogyan lett a Ma este színház?

A Ma este Színház! közel öt éve indítottuk. Úgy indult az egész, hogy Szabadkai Attila barátommal elhatároztuk, közösen alapítunk egy újszerű ötletre épülő vállalkozást. Egyik este összeültünk, mindketten hoztunk magunkkal három ötletet meg egy üveg bort, és megegyeztünk, hogy éjfélig elfogyasztjuk a borokat, a hat ötletből pedig kiválasztunk egyet, és megvalósítjuk.

Így is történt, és az este végére eldőlt, hogy a Ma este Színház! a szerencsés ötlet. Azért döntöttünk emellett, mert sokat gondolkodtunk rajta, vajon miért csak akkor járunk színházba, ha a szüleinktől kapunk jegyet szülinapra vagy karácsonyra, vagy ha valaki lepasszolja nekünk. Holott ha elmegyünk, a saját példánkból kiindulva mindig nagyon élvezzük, magunktól mégsem jut eszünkbe szinte soha. Arra jutottunk, hogy egyrészt a mi generációnk nem igazán szeret hetekre előre tervezni, másrészt a magas jegyárak is biztosan sok fiatalt visszatartanak. A koncepciónk ezért a kettő kombinálásán alapul: az előadások napján még el nem kelt jegyeket kínáljuk megvételre féláron. Így bárkinek lehetősége nyílik rá, hogy akár az utolsó pillanatban, spontán módon döntse el, hogy esti programként megnéz egy jó darabot.

sportceleb edzés interjúMennyire változott meg az emberek színházba járási szokása - egyértelműen többen kulturálódnak vagy vannak holtidőszakok a nyáron kívül?

Mióta létrehoztuk a weboldalt, közel 400 000 ember volt velünk last minute színházban, azaz ennyi üresen maradó széket töltöttünk meg. Büszkék vagyunk erre az eredményre, mivel ez tényleg win-win szituáció, előnyös a színházaknak és a nézőknek is. Nyáron is egyre több egyéb előadásra lehet nálunk jegyet venni féláron: kiállítások, koncertek, standup és persze a szabadtéri színházak előadásaira is.

A sok szervezés és a munka mellett mennyire fontos a mozgás az életedben/életetekben?

Természetesen mindkettőnk számára fontos a mozgás és az egészséges életmód.

sportceleb edzés interjúVan kedvenc sportotok, ami mindig kikapcsol, lelazít titeket?

Attila abszolút kedvence a szörf és ő biciklivel közlekedik a városban. Én a futás, úszás és edzőterem mellett teszem le a voksom, igyekszem minnél gyakrabban csinálni is, mivel sétálás és bicikli helyett én inkább motoroznom.

Ha választani kell: sport vagy színház?

Szerencsére nem kell választani! :)

Hogyan veszed rá magad arra, hogy elmenj edzeni, még akár hidegben, rossz időben is?

Muszáj menni, nincs mese, különben előbújik a fókaháj! Ez elég motiváció.
 

Tovább

Edzők górcső alatt: Molnár Böbe - A Cleopatra torna eredményeként a szexualitás mélyebb megélése is vár ránk

Ebben a sorozatban csupa okos dolgot olvashattok edzőktől, akik egytől egyig ugyanarra az 5+1 kérdésre válaszolnak. Így tett korábban a nagy kedvencem, Ágh Csaba és az izmos testtel is nagyon szexi Péntek Enikő is.

A sort Molnár Böbe folytatja, akinek az óráján még a földanya is ott volt.

edzők górcső alatt edzés torna motiváció edző nőiesség a hét edzője

1. Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A Cleopatra- Torna az érzéki és tudatos nők sportja. Amikor testünk izmait fizikai síkon eddzük, fontos, hogy azzal egy időben önbizalmunkat is erősítsük. A torna során a képzelőerőnk "izmait" is tréningezzük. Felszabadítjuk tudatalattinkból azokat az érzelmi diszharmonikus energiákat, melyek intuícióink útját állják. A mozgásforma mozgásterápiaként is működik. A meditáció és a speciális energiagyakorlatok révén tudatosíthatjuk, kiaknázhatjuk a bennünk rejlő lehetőségeket, pozitívan megélhetjük nőiességünket. Megtanulhatjuk azt, hogyan állíthatjuk női energiáinkat, kisugárzásunkat annak szolgálatába, hogy életünk minden területén sikeresebbek lehessünk. Mindezek eredményeként az érzékiség, az intimitás és a szexualitás mélyebb megélése vár még ránk.

Tovább

Ennyit és így még életedben nem izzadtál egy infrabiciklitől

Rajt:

Az infrasugarakkal kísért biciklizést többen is a 21. század egyik leghatásosabb edzésmódjának mondják. A tekeréssel és mérhetetlenül sok izzadással járó mozgást, mellesleg sok celeb is űzi, ezért gondoltam kipróbálom, mit esznek rajta.

Így néz ki maga a gép:

földön sport izzadásAhogy én láttam:

Na szóval! A 12. kerület egyik forgalmas részére eső kis utcában sétálok. Megállító tábla híján skubiznom kell, hogy megtaláljam a helyet, de végül sikerül. A csattra felújított helyiségben egy légtérben van a recepció és a két izzasztó gép. Jobbra található a patinás öltöző, amit a készséges recepciós is megmutat, miután odaadta az edzéshez szükséges törölközőt és az elengedhetetlen búvárruhát. Na jó, inkább átlátszó szkafandert, amit a mellkasomig fel kell húznom.

földön sport izzadásGyakorlatilag ezzel dunsztolom magam, miután az ingyenes zsírégető krémek valamelyikével bekenem a kényes területeket - ahova mellesleg a legtöbb nő a valóságban csak odaképzeli a felesleget és a narancsbőrt.

Tovább

Forró testtel jobb a mozgás? - Barkan Method jóga

Rajt:

HOT - HOT - HOT - ezzel el is mondtam az óra alappillérét. Már korábban is volt alkalmam kipróbálni a jógázást, miközben tengernyi izzadságcsepp hullott a földre az orrom hegyéről. A bikram jógán szerzett tapasztalataim nem voltak túl pozitívak, de elvégre egy meleg sport miatt nem kell elítélni a többit is.

földön meleg edzés Szemléltetném, hogy már az első percekben elkezdődött az izzadás, ilyen egy hot óra.

Tovább

Mehet a like!

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.