Molnár Attilával egy spártai edzés alkalmával ismerkedtem meg. Ezúttal az emberi testet a legjobb "sporteszköznek" tartó tréner lesz az edzők górcső alatt sorozatom következő szereplője és megmondója.

a hét edzője funkcionális edzés budapest
Molnár-Odri Attila

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A funkcionális edzés lényege a sportoló teljes testtudatának kialakítása az eszközök és a saját súlyos gyakorlatok végtelen tárházának segítségével. Különlegesnek tartom a ezt a mozgásformát a természetessége és a legfőbb motiváló ereje miatt, miszerint nincs plafon a gyakorlatokban. Ez alatt azt értem, hogy folyamatosan lehet színezni, egyik gyakorlatból következik a másik, majd azt is egyre nehezebbé lehet tenni. Minél színesebb és komplikáltabb egy gyakorlat, annál jobban fent lehet tartani a sportoló figyelmét és nem hogy unalmas, inkább szórakoztató lesz egy edzés. Ez nagyon fontos, ha hosszú távon, életvitel szerűen edz valaki. Sportoláskor fontos az érdeklődés fenntartása és a mozgás közben történő szórakozás mellett a stresszoldás is.

 

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Ez attól függ mi a cél. Hölgyeknél tapasztalom inkább a túlzott énkép problémáit. Nem szoktam engedni a fogyást, amikor már az egészséges forma alá akar menni az illető, ezt sokszor kordában kell tartani. A saját súlyos gyakorlatoknál inkább szálkásításról beszélünk, a kigyúrt állapot itt nem következik be, inkább egy optimális izomtömeg növelése, ami természetes és formás, emellett hatékony, robbanékony és hasznos izomzatot eredményez.

a hét edzője funkcionális edzés budapestMik a jó edzés alapismérvei?

A jó edzések igazolói az eredmények. Egy edzés akkor jó, ha figyelmet kapsz az edződtől, ha az első perctől az utolsóig élvezed, ha szívesen lépsz be az öltözőbe és szórakoztat, valamint a folyamatos fejlődés mellett újabb célokat tudsz kitűzni. Értem ez alatt azt, hogy egyre érdekesebb és nehezebb gyakorlatokat tudsz elvégezni a testeddel: ez nagyon büszkévé tudja tenni a sportolót.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Ha nem csak elhiteti magával, hogy egészségesen él, hanem ténylegesen úgy is táplálkozik, alszik, sportol és minden formában próbál szabadulni a stressztől. Ez a legjobb kombináció.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Az emberi testet, minden igazán jó eszköz annak csak a kiegészítése. A saját testsúlyos gyakorlatoknak nincsen határa. De ha már materiális eszközökről beszélünk (amik beszerezhetőek egy üzletben), akkor a TRX, a bolgár zsák és a girja golyó a szívem csücskei.

a hét edzője funkcionális edzés budapest
Azért csak kellett egy beállított kép a spártai edzés után 

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Előfordul, hogy fáradtabb vagyok én is, szinte minden sportolónál eljön ez a pont. Ekkor arra gondolok, hogy ha sokáig nem edzek emiatt rendszeresen, akkor szétesik az egész addig felépített munka. Engem az motivál a legjobban, hogy tudom a fáradtság, kedvetlenség állapota csak addig tart amíg el nem kezdek edzeni: zene, bemelegítés és már el is illant az egész.

Hogyan látja mindezt az ismert edző, Péntek Enikő és az édesszájúságát beválalló Boot Camp oktató, Nádasi Krisztián? A linkekere kattintva kiderül! :)