Rajt:

Év elején kerültem közel ehhez a betegséghez, pontosabban a megismeréséhez – addig nem volt napirenden nálam a mellrák. Pontosabban idén volt alkalmam olyan embereket megismerni, akik már átvészelték ezt a betegséget, sőt, futottam is a színeikben. Egy kedves, egykor érintett ismerősömtől kaptam a meghívást arra az órára, ahol kifejezetten a mellrákkal műtött nők számára kialakított program mozgásait végzik. Mint kívülálló, nem érintett – és mostanra sportmúlttal rendelkező – egyén kíváncsi voltam a tematikára és arra is, hogy milyen benyomásokat kelt bennem a speciális edzés, ezért belebújtam a szerepbe egy óra erejéig.

földön sport mellrák

Ahogy én láttam:

Véééégre!

Nem bunkó a recepciós és türelmesen elmagyarázza, hogy merre találom a Bálint Ház fitnesz részlegét. Tíz pont a Bálint Háznak, de tényleg…

Élünk, haladunk, tapasztalunk. Még ha nem is vagyunk mélyen benne egy társaságban, már akkor is érezni lehet azt az összetartást és szeretetet, ami összeköti a csapatot. Ezt éreztem, amikor beléptem az öltözőbe: többen rózsaszín egyenpólót viselnek, így egyértelmű, hogy ugyanarra az órára érkeztek. Mindannyian kedvesek, nyitottak, csacsorásznak.

Mint említettem, a Pink Ribbon programot mellrákkal műtött nők számára fejlesztették ki Amerikában. A pilates technikán alapuló mozgásforma nem csak a teljes fizikai kondíciót segíti, de a kar mozgásszabadságát is visszaadja az érintettek számára, ezáltal segíti a sporthoz való biztonságos visszatérést is. Egy kurzus hat hétig tart, heti két alkalommal.

földön sport mellrákA világos, tükrös teremben pár sporteszközön kívül csak mi vagyunk. Bevallom, ritkán van, hogy egy ennyire szeretetteljes, teadélutánra hajazó, nagyon kedves társaságba csöppenek. Nem szeretek a középpontban lenni – ezúttal sem – ezért duplán zavarba hoz, amikor az edző bemutat a résztvevőknek, akik teli mosollyal, érdeklődve és örömmel fogadnak.

Kezdjük is az órát!

földön sport mellrák
A gyakorlatok egy részét gumilabdánm vagy széken végeztük

A szívélyes társaság mozgás közben sem hagyja el magát.  A vegyes korosztályú hölgyek humorézéke még akkor is csak-csak előjön, amikor a gyakorlatok nehezednek. 

földön sport mellrák
Lábemelés

Nincs nyavalygás és kínlódás, nyugodt a tempó, a magam részéről könnyen tudom abszolválni az átmozgató gyakorlatokat. Közben nem szól zene, csak az oktató instrukcióit halljuk.

földön sport mellrákA finom mozdulatok jól esnek, nem kell megszakadni, a felüléseket sem százasával csináljuk. Több gondolat is megfogalmazódott bennem, de ez a mozgásforma is egy olyan halmazba tartozik (az én meglátásom szerint), akár a Feldenkrais módszer, nem annyira egyszerű minden mozzanatát és érzését leírni.

földön sport mellrák

földön sport mellrák
Felülés, de csak óvatosan

Ami fontos:

Egy mellrákon átment illetőnek hatalmas segítség lehet a mozgás és ez az összetartó csapat, nem hiába "Mellrák után is van élet" a mottójuk. Mivel pont az év végi utolsó órára sikerült ellátogatnom, én is kaptam egy kis ajándékot a – szintén egykori érintett – edzőtől. 

földön sport mellrák
Évivel, az edzővel

Bevallom ettől és a hozzá fűzött szavaktól is meghatódtam. A pozitív élményeken felül mi volt a legmeglepőbb számomra? Másnap a mellizmomban még én is kisebb fajta izomlázat éreztem.

földön sport mellrák
A csapat

Hol? Bálint Ház, VI. Budapest, Révay u. 16.
Mennyibe kerül? 16.500 Ft/12 alkalom, 1 alkalom 1500 Ft
Mit vigyél? törölköző, víz, edzőcucc (cipő nem muszáj, zokniban is lehetsz)
Férfi/nő arány: 100% nő

Pontozás:

Kínzó faktor: 4/10
Edző: 10/10
Helyszín: 10/10
Ennyire fáj másnap mindened: 4/10