A hét sportjának oktatója sem úszta meg, hogy válaszoljon az 5+1 kérdésre. Igen szimpatikus mondatokat fogalmazott meg! 

a hét edzője motiváció
Berkes Márton

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A DBands a rugalmas ellenállások új generációja: egy térd fölé csatolható pánt, mely elöl és hátul 1-1 gumikötéllel kapcsolja össze a két lábat. Az élsportban és a fitneszben más-más céllal használják: az előbbiben döntően gyorsaság és robbanékonyság fejlesztésére, az utóbbiban főként alakformálásra. Kevés olyan funkcionális eszköz van, amely ennyire univerzális. Itthon még kevésbé elterjedt eszköz, de az éles szemű edzők kezdik felfedezni és beépíteni a személyi- és a csoportos edzésekbe.

 

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Ha egy edző testéről van szó, akkor mindenképpen a sportos legyen az első jelző, ami az ember eszébe jut. Ettől még lehet kigyúrt, szálkás, és lehet némi felesleg is rajta, nem kell Mr. Olimpiának lennie. Viszont az, hogy pocakos legyen, már elképzelhetetlen.

Én alapvetően szálkás és vékony testalkatú vagyok, ezen nagyon nehezen tudok változtatni. Mármint azon, hogy komolyabb testsúlynövekedést érjek el. Nagyon gyors az anyagcserém, így nekem nem azon kell töprengenem, hogy hol csökkentsem, hanem hogy hol növeljem a kalória bevitelemet. Ez legalább akkora nehézséggel jár, mint másnak a fogyás

Ha a nőideálomat kérdezed, akkor lehet szálkás, lehet teltkarcsú is, a lényeg, hogy törődjön a testével és az egészségével.

a hét edzője motivációMik a jó edzés alapismérvei?

A legfőbb ismérve a jó edző. Nemcsak megfelelő szakmai tudással, pedagógiai érzékkel és empátiával rendelkezik, hanem teljes személyével olyan pozitivitást sugároz, amivel magával ragadja az edzésen résztvevőket.

Egy jó edzés szakszerűen van felépítve: tartalmazza azokat a modern szemléletű nyújtó-lazító, erősítő és korrekciós feladatokat, amelyek valóban segítenek megőrizni, és nem lerombolni az egészséget.

A gyakorlatok során elengedhetetlen a következetesség. A mennyiség nem mehet a minőség rovására. Ha valami fáj, és nem izomlázból ered, az nem jó. A „pain and gain” helyett a „no pain, more gain” elvet vallom.

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

A rendszeres sport, a minőségi táplálkozás, az elegendő pihenés mellett a lelki és a szociális egészség fenntartását tartom fontosnak: azt, hogy összhangban legyünk saját magunkkal és az embertársainkkal.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Pár évvel ezelőtt megjelent egy eszköz, amely gyakorlatilag egyet jelentett a funkcionális edzéssel: ez nem más, mint a TRX. Az az üzletpolitika és az a tudásbázis, amit mögé állítottak, olyan megkerülhetetlen eszközzé tették a fitnesz piacán, hogy azóta is vég nélkül gyártják az olcsó kópiákat. Persze ár-érték arányban lehet, hogy találhatunk jobbat, de a TRX, mint brand olyan magas szintre fejlődött, hogy egyszerűen muszáj megvenned az eszközt, mert mindenki TRX-re akar járni, nem pedig „felfüggesztéses edzésre”. Ez pedig lássuk be, nem hangzik olyan menőn. A TRX előnyeit pedig nem kell bemutatnom: helytől, fittségi állapottól függetlenül használható a teljes test erősítésére, nyújtására.

a hét edzője motivációMilyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Az egyik legfontosabb: a cél. Nálam ez általában egy-egy verseny, ahol szeretném a saját határaimat átlépni, ehhez pedig nélkülözhetetlen a kitartó munkával felépített fizikum. A másik a tervezettség. Ha előre eltervezem, hogy ekkor és ekkor edzeni fogok - ha törik, ha szakad -, akkor kicsi az esélye annak, hogy kihagyom az edzést. Egy jó zene és persze a jó idő még további motivációs erővel bírnak.

  • Péntek Enikő szerint nem mindegy hogyan harcolunk a természettel. ITT olvashatod el a gondolatait
  • Egy jógás szerint négy dologra van szükségünk az egészséges életmódhoz. Ezekre!
  • Tanulj Szilvitől, aki önmagát motiválja!