Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lásd meg a másik oldalt - Interjú Pásztory Dórával

Pásztory Dóra paralimpiai úszóként került a köztudatba, miután abbahagyta a sportot édesanya lett, jelenleg pedig közhasznú szervezeteknél aktivista. Beszélgetésünk során többek között arra kerestem a választ, hogyan alakult így az élete, és miként éli meg azt sérültként.

Pásztory Dóra (fotó: hetek.hu)

Tovább

Kapd el a szelet, avagy megtaláltam a kedvenc vízi sportomat: Windsurf

Rajt:

Pár éve már kipróbáltam ezt a sportot, de akkor csak egy nagyon alap gyorstalpalót kaptam egy siófoki rendezvény keretein belül, annyi instrukcióval, hogy álljak rá a deszkára, húzzam fel a vitorlát és kapjam el a szelet. Meglepő módon már akkor is jól sikerült. Nemrégiben összefutottam egy ismerősömmel, akinek meséltem a blogomról és egyből az agárdi SURF CORE-t ajánlotta a windsurf kipróbálására - nem kellett kétszer mondani, amint az időm engedte, már mentem is a Velencei-tóhoz.

sport kitartás extrém_sport Vízen

Tovább

Szél nélkül semeddig: Vitorlázás

Rajt:

Nincs sehol megírva, hogyan is kell életünk első vitorlás élményére felkészülni, csupán néhány alapvető dolgot lehet tudni, mint például,hogy mit vigyünk magunkkal, mit viseljünk, mire számítsunk, de a vitorlázás nyújtotta különleges élményt, vagy éppen a végtelen víz adta szabadságérzetet csak testközelből, a fedélzetre lépve lehet megtapasztalni. Lehetőségem adódott, hogy egy álló nap alatt pár kört hajózzak a magyar tengeren Méder Áron, a világhíres magyar földkerülő vitorlázó kapitánysága alatt, a lelkes legénység egyik matrózaként.

sport vitorlázás Vízen

Tovább

Filmezz pedálozás közben: Video cycling (videóval)

Rajt:

Imádok biciklizni, hiszen minden alkalommal kikapcsol, főleg, ha a szabadban nyúzom a saját járgányomat. Amikor a cangák téli álmot alszanak, akkor is muszáj valahogy levezetni a tekerési vágyunkat, így ezért korábban kipróbáltam már a spinninget és a krankinget is; most pedig az előzőhöz hasonló órán vettem részt, annyi különbséggel, hogy video cycling néven fut, ami tulajdonképpen egy spinning program látványvideókkal.

Tovább

Magyar vízilabdás a világ tetején – Interjú Varga Dénessel

Varga Dénes 2010 óta játszik horvát színekben, azelőtt az Újpesti Tornaegyesület és a Vasas SC csapatában vízilabdázott. A közelmúltban több díja mellett egy újabb, talán az egyik legnagyobb elismerésben részesült.

A LEN és a FINA 2013-ban a világ legjobb vízilabdázójának választott, ezúton szeretnék gratulálni Neked! Az ilyen elismerés minden magyarnak nagy öröm. Számítottál-e rá és hogy érintett amikor megtudtad ezt?


Varga Dénes

Először is köszönöm! Titkos terveimben szerepelt,hogy egyszer kitüntessenek ezzel a rendkívüli elismerést jelentő különdíjjal, és boldog vagyok, hogy most összejött. Minderről jóval az eredményhirdetés után, egy újságírótól értesültem. Először azt hittem rosszul tudja, de amikor kiderült, hogy nem, természetesen nagyon örültem.

2010 óta horvát színekben, a Primorje Rijekánál játszol. Maradsz-e ennél a csapatnál vagy más klubok is érdeklődnek utánad?

Szívesen élnék újra Magyarországon, így hát elmondhatom: szerencsére az összes potenciális és nem potenciális magyar klub megkeresett.

Milyen érzés lenne, ha esetleg a volt csapattársaid ellen kellene játszanod? Ez akadályozná, vagy inkább segítené-e a küzdelmet?

Játszottam már ellenük és ha lehet inkább kerülöm ezt a helyzetet, mert nem szívesen harcolok az ellen, akivel korábban egy csapatban voltam.



Ahhoz, hogy napi szinten is megfelelő legyen az erőnléted, figyelned kell a kalória beviteledre. Milyen táplálkozást részesítesz előnyben?

Egy időben nagyon hittem a vitaminokban, mostanra ez a lendület egy kicsit alábbhagyott, jelenleg nem szedek semmit.Pályafutásom közben egyszer egy évig, majd később 6 hónapig voltam teljesen vegetáriánus. Nehezen tudtam megoldani az elegendő fehérje bevitelt, és így egy idő után kényelmetlenné vált. A sportpályafutásom befejeztével nem kizárt, hogy újra elhagyom a húsfogyasztást.

A napi két edzésed mellett jut időd más sportokra, szabadidős tevékenységekre is?

Nem. A saját családomra is több időt szánnék.

Ha már a család szóba jött: úgy tudom, hogy a kisfiad szintén imádja a vizet és már úszik. Folytatódik-e a vízilabdás tradíció a családban?

Korábban úgy gondoltam, hogy nyitva hagyom ezt a kaput és majd meglátjuk. Ezt kiegészíteném azzal, hogy lehet belőle profi vízilabdázó ha úgy adódik, de nem szeretném, hogy annyit nélkülözzön az élet több területéből, mint én.



Jövőbeli terveid között szerepel-e az utánpótlás oktatása, a tapasztalataid átadása?

Egyelőre nem tartom alkalmasnak magam a teljes állású edzői szerepkőr betöltésére; de talán meg tudnának győzni arról, hogy valamit szükséges lenne átadnom.

Ki, vagy mi a legfőbb inspirációd, hogy bírd az edzéseket és ne add fel még akkor sem, amikor esetleg veszít a csapatod?

Nem nagyon van ilyen, a fiamnak szeretnék jó példával szolgálni.

Kik azok a példaképeid, akik hatással voltak rád?

Kamasz koromban volt néhány kedvenc vízilabdázóm. A dobogósok: Kásás Tamás, az egykori montenegrói válogatott balkezese,Veljko Uskokovic és a szerb Alexander Sapic; mellettük még megemlíteném Tóth Imrét is.



Végül, de nem utolsósorban: a hírnév felelősséggel is együtt jár. Hol és milyen társadalmi szerepkörben tudnád legjobban elképzelni magad? 

A felszínes felszíntől távol. Nem gondolom, hogy a Földet meg lehet menteni és nem is kell. Sokkal célszerűbb saját magunk megmentésére helyeznünk a hangsúlyt, mert ez a legtöbb, amit egy ember elérhet. Illetve ha ezt elérte, akkor képes úgy szolgálni, hogy másokat hozzásegítse ugyanehhez.

Képek: vlv.hu
Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.