Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

10 dolog az ugrókötelezésről

A lista a nemzetközileg elismert ugrócsillag, Bánhegyi Adrienn tippjei alapján készült:

Bánhegyi Adrienn

1.    Fejleszti a kondíciót és a koordinációs képességet, teljesen fitt leszel tőle, ha jó technikával csinálod.
2.    Lehetsz benne nagyon kreatív, kitalálhatod a saját trükkjeidet, amelyeket kombinálhatsz zenével.
3.    Egyedül, párban és csapatban is végrehajtható mozgásforma.
4.    Kutatást is végeztek (illetve én is végzek) róla, miszerint viselkedési problémákat is lehet kezelni ugrókötelezéssel - terápiás céllal. 
5.    A koncentráció is előtérbe kerül, hiszen folyamatosan figyelned kell az eszközre mozgás közben és egyúttal minimálisra csökkenteni a hibalehetőségeket.

6.    Sok (állóképességi) sportág alapja. Bokszolóknál szinte alapvető dolog, kutatások alapján állítólag ott is vannak jelentős különbségek, azok javára, akik ugrókötelet is használnak az edzésükhöz, mivel a lábmunkát és a ritmusérzéket is fejleszti.
7.    Nem igényel sport előképzettséget, bemelegítésre is tökéletesen alkalmas (alapvető, alacsony ugrásokkal kezdve).
8.    Kezdőknek alapgyakorlatként javaslom, hogy legelőször egyikről a másik oldalra hajtsák maguk mellett a kötelet, így előkészítik a mozgást, ez egyúttal látványos és akár két ugrálás közötti pihenőnek is megfelelő.
9.    A vádlit nagyon igénybe veszi ez a fajta mozgás, így fontos a testrész rendszeres nyújtása.
10.   Komolyabb anyagi befektetést sem jelent: elég egy kötél, egy lapos talpú (nem recés), kényelmes cipő és már mehet is az ugra-bugra.

Tovább

Az őseink jobbak voltak a levegőben

Alapjába véve mindannyiunkba bele van kódolva a helyes légzés metódusa, csak éppen az evolúció során elfelejtettük azt. Ez nem csupán a sportteljesítményünkre - és nem csak rövidtávon - van hatással. A legutóbbi interjú után a légzés fontosságáról most Sebestyén Tamás személyi edző beszél.

Sebestyén Tamás

Tovább

Több levegővel könnyebb a fogyás

Kiss Zoltán 'Nitai' jóga tanár - és teremtulajdonos dióhéjban elmesélte, hogy a légzéssel hogyan idézhető elő olyan magas testhőmérséklet, ami által nemcsak hogy eredményesebb a fogyás, de a Himalájában akár egy törölközőt is megszáríthatnának a hátunkon.

Tovább

Ezért fogsz munka után inkább edzeni

1. A fröccsöző/söröző helyek jó hangulata garantált, azonban az ital által bevitt kalóriákat a szervezeted elraktározza.

2. Ha már elég fáradt vagy agyilag, garantált lesz az arccal ágyba dőlés és a mély alvás, ha fizikailag is lenullázod magad.

3. Aki kitartó a munkában, annak az edzés a jutalma.

4. Ha reggel magaddal viszed az edzőcuccot, akkor már inkább elmész a terembe, ha egész nap cipelted magaddal a (fullon lévő) sporttáskát. 

5. „Fáj ez, fáj az!” A tested jelez, ha valóban pihenned kell és túlhajszolt vagy, de ezt sose keverd össze a lustasággal. Lustaság? Nyomás edzeni!

6. Levezetheted a munka során felgyűlt feszültséget.

7. Másnap „I feel good” érzésed és szuper közérzeted lesz (a tükörben is vékonyabbnak fogod látni magadat, még ha nem is így van:)).

Te hogyan hidalod át a munka utáni lustaságot?

Tovább

Hét kilométer narkózis

A történetem a futás iránt érzett undorral kezdődött. Ugyan már 2013 novembere óta csinálom a blogot, és tesztelek különböző sportokat, a korábbi iskolai cooper futások kudarcai miatt sosem tudtam magam ismét rávenni a futásra. Akkor nem voltak sikerélményeim. Minden osztálytársam leelőzött, az orvos pedig - a szívzörejem miatt - azt javasolta, hogy mentsenek fel a futás alól, így az évekig porosodott a "sportfiókban".

2015 több szempontból hatalmas változásokat hozott az életembe: új munkahelyem lett, a blog szintet lépett, lezártam egy-két dolgot a múltból, és bekerültem a Team Prevention csapatába. Az ő nevüket fogom még a közeljövőben említeni. Ez a karitatív, összetartó csapat ugyanis meghívott, hogy az Ironman 70.3-as versenyen az egyik váltójukban biciklisként letekerjek 90 km-t. Örömmel vállaltam a felkérést! Hol jött képbe a futás? A csapattagok a Vivicittá sporteseményre készültek (egyen pólóban). Ekkor arra gondoltam, hogy én is képviselném őket, így megnéztem a lehetséges távokat és 7 km-ről azt gondoltam, hogy teljesíteni tudom…

A Team Prevention csapat egy része

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.