Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hó vége van és nem telik fitnesz bérletre? Alternatív edzési megoldások 4. rész

Mindenkivel előfordulhat, hogy éppen nincs anyagilag eleresztve, ezért megfontolja az edzési kiadásait is. De nincs kifogás, akárcsak a sorozat elsőmásodik és harmadik részében, most is egy profi edzőtől, ezúttal Vincze Tímeától kapsz alternatív tanácsokat!

Számtalan edzésmódszer létezik, amihez nagyon kevés pénz is elég és otthon is elvégezhető. Az internetnek köszönhetően ma már eléggé változatos edzést tudunk összeállítani magunknak, ha eléggé kreatívak vagyunk.

motiváció ezt figyeld
Vincze Tímea

Egy valamit azonban jó, ha tudunk: az otthon végzett edzésnek gyakran lehet sérülés a kimenetele; ha nincs isteni adottságunk, nem érzünk rá a helyes kivitelezésre, akkor többet árt, mint használ! Saját káromon tanultam meg, hogy az otthon egyedül végzett edzés nem a legjobb választás egy kezdő számára. Kombinálva viszont már egészen szép eredményeket érhetünk el és a sérülés veszélyét a minimálisra csökkenthetjük.

Mit jelent az, hogy kombinálva?

Bármilyen mozgásba is kezdesz, szükséged lesz egy edzőre, szakemberre, viszont ha ügyes vagy és kellőképpen motivált, akkor a gyakorlatokat otthon is el tudod végezni.

Az otthon végezhető mozgásformák közül hozzám a saját testsúlyos gyakorlatok, a pilates és a jóga állnak közel. Eleinte nem kell hozzájuk semmilyen eszköz és viszonylag hamar látványos, gyors fejlődést lehet elérni velük.

Nincs pénzed?

Meglátásom szerint mindenkinek arra van pénze, amire megteremti. Legközelebb, amikor bevásárolni mész, nézd meg mennyi felesleges dolgot teszel a kosaradba: ha csak 2 dolgot nem veszel meg, akkor már ki tudsz fizetni egy fitnesz termi belépőt is.

Ha nincs időd, lógj kevesebbet a tv a számítógép és a telefon előtt. Napi 20 perc mozgással hihetetlen változásokat érhetsz el.

Kezdők számára a javaslatom:

Heti 3 x 20 perces edzés

1. Bemelegítés, átmozgatás

2. Utána 4 sorozat ezekből: plank , fekvőtámasz, guggolás vagy kitörés, jógahíd (kezdőknek a könnyített verzió is mehet).

Ezen gyakorlatoknak számtalan fajtája létezik, ha ezeket kombinálod, nem válik unalmassá az edzés.

Tovább

A legjobb sportok null kilométereseknek

Szögezzük le, hogy minden óra és edző más, így nem lehet egyöntetűen azt mondani, hogy csak ezek a sportok a legjobbak; viszont abban is biztos vagyok, hogyha ezek valamelyikére látogatsz el, kezdőként sem fogod azt érezni, hogy a többiekhez képest le vagy maradva. Ezeket ajánlom neked jó szívvel!

Tovább

Alternatív edzési megoldások 3. rész

Mindenkivel előfordulhat, hogy éppen nincs anyagilag eleresztve, ezért megfontolja az edzési kiadásokat is. De nincs kifogás, akárcsak a sorozat első és második részében, ezúttal is edzőktől kapsz alternatív sport tanácsokat!

Konok Zsuzsanna 'Susie'

ezt figyeld motiváció
Fotó: Antal Zoltán

Hogyan edzhetsz fillérekből? Lehet ez egyáltalán hatékony, és ha igen, hogyan?

Sokan otthon szeretnének edzeni, ám nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá, milyen gyakorlatokat, és mennyit csináljanak… Pedig nem is olyan nehéz!

Ha izmosodni is szeretnél, a legjobb eszköz erre a gumiszalag. Nagyon olcsó, kis helyen elfér, akár nyaralásra is elviheted, és sok gyakorlatot végezhetsz vele. A neten egy csomó gyakorlatot találsz, kezdésnek válassz minden izomcsoportodra kettőt.

Emellett vagy ehelyett végezz alapgyakorlatokat (guggolás, fekvőtámasz, kitörés, alkartámasz, hasprés); a kardio edzés is megoldható: vegyél egy ugrókötelet! Ha nincs ehhez elég helyed, vagy úgy érzed, nem vagy ügyes benne, kötél nélküli sima ugrálást ajánlok, ami ugyanolyan hatékony!

Adok egy tippet az otthoni edzéshez:

10 guggolás, 10 fekvőtámasz (női verzióban vagy terpeszben), fél perc ugrálás, fél perc alkartámasz, 10-10 kitörés (előrelépés és vissza) mindkét lábra, fél perc gyors taposás, 20 hasprés. Ez így legyen 1 kör, pihenő nélkül!

Egy rövid, 2-3 perces pihenő után jöhet a következő kör, és így tovább! Ahogy fejlődsz, növelheted a körök számát, illetve a gyakorlatokon belüli ismétlésszámot és az időtartamot.

Napi fél órával kezdd a mozgást, de előtte mindenképpen melegíts be. Zárj ki minden zavaró tényezőt, kapcsold ki a telefont, és soha, de soha ne forduljon elő, hogy ha már belekezdesz, nem csinálod végig. Ez a fél- egy óra jár neked, és addig semmi olyan nem történhet, ami nem várhat az edzésed végéig!

Ami a legfontosabb: mindenképpen tervezd meg az edzést, akár írd is le minden alkalommal, milyen gyakorlatokat szeretnél csinálni (miből, mennyit)! És ehhez tartsd magad! A tervezettnél kevesebbet sose csinálj, mindig vidd véghez, amit kigondoltál, és próbáld edzésről edzésre kis lépésekben növelni a terhelést!

Tovább

5+1 sport, amit kicsik (és nagyok) is űzhetnek

Évszaktól függetlenül minden korosztály megtalálhatja magának azt a sportot, amit szívvel-lélekkel, örömmel tud űzni, még fáradtan is. De mi a helyzet a kisebbekkel, akik még nem horgonyoztak le egyetlen sport mellett sem?

1. Windsurf

Amennyiben a gyermek tud úszni, már kicsi korban belevághat. A windsurf fejleszti az egyensúlyérzéket, valamint erősít is (a kart mindenképpen!). A rendkívül addiktív mozgás személy szerint a kedvenc vízi sportom.

ezt figyeld

Tovább

Alternatív edzési megoldások 2. rész

Hónap vége van és nem telik egy fitneszbérletre? Nincs jó futócipőd vagy bringád? Esetleg egész nap a gyerekkel vagy? Semmi gond, nem fogsz ki az edzőkön, akik még így is tudnak megoldással szolgálni!

Rudas Anita, a Mobiledző

ezt figyeld

Edzőként gyakran hallgatom a kifogásokat, ki miért nem edz, a két leggyakoribb ürügy az idő- és a pénzhiány. Egyrészt úgy gondolom, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, de az is tény, hogy nem hangos a lakásom a gyermekzsivalytól, így "könnyen beszélek", ettől függetlenül támogatom a gyors és hatékony edzés gondolatát. Azt viszont határozottan cáfolom, hogy az edzés pénz kérdése lenne, kizárólag motivációé és kitartásé, ugyanis otthon is, akár pénzráfordítás nélkül is mozoghatunk.

Hogyan? Merülhet fel sokakban a kérdés: ásványvizes palack, törölköző, szék minden háztartásban megtalálható, az előbbi súlyzóként is funkcionálhat, a székkel alsó- és felsőtested egyaránt átmozgatható, törölközővel pedig számos kitörés-, és plankingvariáció végrehajtható, az eszköz nélküli, saját testsúlyos gyakorlatokról nem is beszélve...A youtube a barátod, ha edzésről van szó: akár "towel workout" vagy "chair workout" címszavakkal mahinálsz, garantáltan találsz kedvedre való edzésvideót.

Az idő pénz, tartja a mondás, inkább eddzél 20-30percet maximális erőbedobással, mint másfél órát félgőzzel, erre pedig a "tabata" módszer ideális, saját testsúlyos gyakorlatok 20mp-ben végrehajtva, 10 mp pihenővel, 4 körben, erre is számos zenét/stoppert találsz a legnagyobb videómegosztón és garantált, hogy gyöngyözni fog a homlokod 20 perc után is.

Jó edzést kívánok Nektek!

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.