Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Molnár-Odri Attila: „Nincs plafon a gyakorlatokban!” – Ez tesz igazán büszkévé egy sportolót

Molnár Attilával egy spártai edzés alkalmával ismerkedtem meg. Ezúttal az emberi testet a legjobb "sporteszköznek" tartó tréner lesz az edzők górcső alatt sorozatom következő szereplője és megmondója.

a hét edzője funkcionális edzés budapest
Molnár-Odri Attila

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

A funkcionális edzés lényege a sportoló teljes testtudatának kialakítása az eszközök és a saját súlyos gyakorlatok végtelen tárházának segítségével. Különlegesnek tartom a ezt a mozgásformát a természetessége és a legfőbb motiváló ereje miatt, miszerint nincs plafon a gyakorlatokban. Ez alatt azt értem, hogy folyamatosan lehet színezni, egyik gyakorlatból következik a másik, majd azt is egyre nehezebbé lehet tenni. Minél színesebb és komplikáltabb egy gyakorlat, annál jobban fent lehet tartani a sportoló figyelmét és nem hogy unalmas, inkább szórakoztató lesz egy edzés. Ez nagyon fontos, ha hosszú távon, életvitel szerűen edz valaki. Sportoláskor fontos az érdeklődés fenntartása és a mozgás közben történő szórakozás mellett a stresszoldás is.

Tovább

Told keményebben, mint máskor: Sittes tréning 

Rajt:

A fotósommal a gyönyörűen kivilágított Várban sétálunk éjszaka. A Tárnok utcában található általános iskolában (amit eddig nem is vettem észre) lévő edzésre tartunk. Mivel már a portához érve az ott ülő srác laptopján is sittes tréning matrica virít, konstatálom, hogy tutira jó helyen járunk. Az edzés nevéről akarva-akaratlanul arra asszociálok, hogy itt kivégzés közeli állapotok lesznek.

Ahogy én láttam:

Az öltöző elég sulis, a csajszik dumcsiznak, nem felvágósak, összeszokottnak tűnik a bagázs. Kinn a kosárpályán már melegedik a pite, hamarosan pedig az izmaink is fognak. Zsigmond, az edző egy rászerelt mikrofonnal beáll a terem középre és elmondja nekünk mi merre hány méter.

földön köredzés funckionális
Zsigmond, ki karját széttárva mondja meg a tutit

földön köredzés funckionálisHát hogy másképp kezdődne az edzés, mint egy kemény bemelegítéssel? Ami jelen esetben Animal tréning alapokon nyugszik, tehát állati mozdulatokat utánozva testnevelés óra-szerű "sorverseny" alakul ki.

földön köredzés funckionálisNa, most akkor a gyakorlatokról is szót ejtenék, hiszen volt itt minden, de leginkább köredzés és jó kedv:

Például fiúk és lányok "harca", amikor félig guggolva egyik irányból a másikba vagy éppen egymás fele kellett szökdécselnünk.

földön köredzés funckionális

Tovább

Edzők górcső alatt: „Engem a vendégeim motiválnak” 

Vörös Katalin óráján már megfordultam, amikor a Kangoo-t teszteltem, azonban most az általa oktatott másik sport, a TRX kerül előtérbe. Kata szerint minden fejben dől el és ha fáradt simán beáll edzeni a saját óráján, hogy a csapatával küzdje végig az edzést.  

a hét edzője kangoo trx motiváció edzés
Vörös Katalin

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

2013-ban végeztem el a TRX oktatói képzést és azóta teljesen a szerelmese lettem ennek a sokoldalú funkcionális eszköznek. Az edzés során több izomcsoport mozgatható meg egyszerre, mely során egyszerre fejlődik az erő és állóképesség is és javul a koordináció. A gyakorlatok során folyamatosan dolgoznak a core izmok. Nagyon hatékony alakformálási eszköznek tartom (persze az edzések mellett oda kell figyelni a táplálkozásra is). Számtalan gyakorlatot el lehet vele végezni, lehet könnyíteni, illetve nehezíteni őket, ezáltal nemtől, kortól és fittségi szinttől függetlenül végezhető. Mindegy, hogy 20 vagy 50 évesek edzenek, mindegyik korosztály keményen küzd az órák során. 

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben nehéz dönteni és nem is igazán nekem kell, hiszen a lényeg az, hogy segítsem a vendég álmait, céljait megvalósítani. Ebben a kérdésben neki kell eldöntenie, hogy ő mit szeretne elérni, mitől lesz ő boldog és hogyan fog tudni egészséges életet élni. Én csak segíteni, támogatni tudom abban, hogy elérje a célját.

a hét edzője kangoo trx motiváció edzésMik a jó edzés alapismérvei?

Úgy vélem, hogy ez egy nagyon összetett kérdés, hiszen a munkánk során emberekkel foglalkozunk és minden ember egyedi. Mindenkinek máshogy reagál a teste a terhelésekre. Máshogy kell őket megközelíteni. Ennek az oka lehet az, hogy mást szeretnének elérni (kigyúrt, szálkás), mások a céljaink, más testalkat típushoz tartozunk (ektomorf, mezomorf, endomorf), más izomrost dominanciával rendelkezünk. Hiába tudom, hogy egy vendégemnek jó a koordinációja és jól terhelhető, ha aznap amikor edzeni jön hozzám teljesen kimerült idegileg, elfáradt a munkájában, akkor a koncentráció hiánya miatt én nem fogom tudni ugyanazt az intenzitású edzést vele végrehajtatni, mint máskor - hiszen abból nagy valószínűséggel csak sérülés lenne. Fontosnak tartom, hogy tudjunk edzőként megújulni, új gyakorlatokkal tovább fejleszteni a vendéget

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Megfelelő táplálkozással és edzéssel. Fontos, hogy olyan edzést, testmozgást végezzen az illető, amitől jól érzi magát, felszabadítja és kikapcsolja őt egy hosszú fáradt nap után. A táplálkozást illetően egyen tisztán, minőségi ételeket. A vendégekkel, akikkel dolgozom az egészséges életmód elérésében a megfelelő minőségi táplálkozást a legnehezebb megvalósítani. Nem tudják egyik napról a másikra teljesen megreformálni a táplálkozási szokásaikat és szenvednek tőle. Ezzel sincs semmi gond. Persze fejben dől el, hogy én ezt meg akarom tenni és változtatni akarok.

Akik félnek belevágni egy teljes életmód változtatásba azoknak azt tanácsolom, hogy egyszerre csak egy lépést tegyenek meg. Amikor 13 éves koromban 72 kg voltam és fogyni akartam, először a cukros italoktól szabadultam meg. Nagyon szerettem a kenyeret és a péksüteményeket, így ez volt a következő lépés. Egyszerre csak egy káros dolgot iktattam ki és így nem éreztem annyira drasztikusnak a változtatásokat. Szóval az egészséges életmód mindenki számára elérhető, megvalósítható, még ha kis lépésekben is kezd hozzá.

a hét edzője kangoo trx motiváció edzésMelyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Kicsit elfogultnak érzem magam ebben a kérdésben, hiszen 2013 óta a TRX szerelmese vagyok. Mellette nagyon szeretem a kettlebellt, a gumikötelet, a medicinlabdát, a haskereket, a Dbands-et és a sparrowbaget. Szeretem ezeket az eszközöket használni, nagyon hasznosnak tartom őket, mivel mindegyik más terhelést ad az edzés során.

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Engem a vendégeim motiválnak, az ő kitartásuk és az, hogy a család és a munka mellett többször is lejönnek egy héten edzeni, amit keményen és kitartóan végig is csinálnak. Amikor fáradtnak érzem magam, akkor a haladó TRX óráimon beállok a vendégek közé edzeni. Feltöltenek és lelkesítenek engem is, mivel egy csoportban, az edzésen egy csapatként küzdünk a céljainkért, ami igazán motiváló tud lenni és rengeteg erőt ad a további munkámhoz.

Nem elég a mozgásformákból? Folyamatosan kisérlezetnél? Még rengeteg sportról olvashatsz beszámolót!

Tovább

Az izzadó testek és dagadó izmok egy órája: HRT Fitness

Rajt:

HRT, azaz Health Rescue Team. A megkeresés részemről indult, de állításuk szerint beelőztem őket tettemmel. Ennek örültem, annak végképp, hogy egy olyan terembe kellett mennem, ami mellett rengetegszer elmentem azelőtt, de nem volt okom korábban bemenni oda. Hát lássuk!

Tovább

Ahol mindenki mindenkivel csinálja: Akro jóga

Rajt:

Akro (partner) jóga. Ennyit tudtam róla, mielőtt elmentem az órára, többet nem.

Impressziók:

9. kerület, pincehelyiség, cuki oktató, tiszta öltöző. Tulajdonképpen az elején minden úgy megy, akár egy hagyományos jóga óra előtt. Megvárjuk egymást a kezdésig. Itt nem külön, hanem egy nagy körbe ülünk, ahol már érintkezéssel, OHM-okat hallatva, fordulva kezdünk és melegítünk be.

Néhány előzetes elmondás, valamint ez alapján válik számomra nyilvánvalóvá, hogy maximális bizalomra és nyitottságra van szükségem az óra során. A bizalom mellett a testi kontaktus szorosan csatolódik az órához, egy-egy pozíciónál - miközben általában ketten dolgoznak és egy ember felügyeli őket - nem csak hogy érintkezni, de figyelni is kell minden apró dologra, nehogy valaki kicsússzon a pozíciójából.

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.