Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Forró testtel jobb a mozgás? - Barkan Method jóga

Rajt:

HOT - HOT - HOT - ezzel el is mondtam az óra alappillérét. Már korábban is volt alkalmam kipróbálni a jógázást, miközben tengernyi izzadságcsepp hullott a földre az orrom hegyéről. A bikram jógán szerzett tapasztalataim nem voltak túl pozitívak, de elvégre egy meleg sport miatt nem kell elítélni a többit is.

földön meleg edzés
Szemléltetném, hogy már az első percekben elkezdődött az izzadás, ilyen egy hot óra.

Tovább

Mozgás közben még a Földanyával is egyesülünk: Cleopatra torna

Rajt:

A Cleopatra torna az interneten jött velem szembe: már eleve a nevén megakadt a szemem, akkor pedig már pláne érdekelni kezdett, amikor elolvastam, hogy a különleges órán energiákat fogunk mozgatni. Nem vártam sokat, írtam egy mail-t annak érdekében, hogy kipróbálhassam, majd nem sokkal később „repültem” is az órára.

Ahogy én láttam:

A Múzeum utcában állunk egy „hű, dászííp” épület, a Harmónia Palota előtt, amely szép küllemén kívül a mozgásunk helyszíne is lesz. Itt találkozunk Böbivel, az oktatóval, aki a bemutatkozás után az épület legfelsőbb szintjére kísér mindenkit. Tulajdonképpen itt ér a felismerés, hogy bármiben jöhettem volna, ugyanis ezúttal nem a tornadressz kerül a fókuszba. A kezdés előtt egy rövid elméleti órában részesülünk:

kiderül, hogy az óra névadója azért a híres Kleopátra, mert mindegyik nagy női alak közül ő volt a legnőiesebb, kvázi mindenben toppon volt.

„Bár végül öngyilkos lett, de sebaj” – teszi hozzá sietve Böbi, akitől megtudjuk azt is, hogy több sport elegyéből alkotta meg sajátját.

földön spirituális mozgás

Amikor spirituális töltetű órára megyek (lásd Nia, Feldenkrais), valahol mindig azt érzem, hogy tojáshéjakon lépkedek a mondatok megfogalmazását illetően, de elvégre a benyomásaimat írom le, amiket a saját bőrömön tapasztaltam meg.

Ez a torna sokkal inkább spirituális utazás, mint sport – ezt már korábban is tudtam. A nőiesség és annak teljes megélése kerül előtérbe a légzés és a minimális testmozgásegyvelegeként; Böbi állítja, hogy a Földanyához is csatlakozunk közben – ezt nem tudom, hogy érzem-e valójában, korábban még nem volt benne részem.

földön spirituális mozgás

Böbi végig mondja mi történik velünk, még a bemelegítésnek szánt lovaglóállás és párhuzamos lábfejek közepette is, ekkor történik a gyökér és a koronacsakráink közötti energiaáramlás; eleinte légzéssel, majd karlendítéssel teszünk a még jobb érzésekért.

A prezentálás közepette szó esik az auráról is, “amelyet ha megerősítünk, akár Kínáig is elér.”

Hölgyeim, az önbizalom kérdés megoldva: a Cleopatra torna elvei szerint ha pajzsmirigyünket rendszeresen nyomjuk az állunkkal, majd nyakunkat lassan felhúzzuk és ismét állal nyomjuk a szervet….ezáltal nem csak a testünknek, hanem a magabiztosságunknak is adunk vele egy löketet.

földön spirituális mozgás
Böbi ezen gyakorlata is arra szolgál, hogy befogadjuk a fentről jövő energiákat

Az istennő póz is ismerős, hiszen a Nia órákon is alkalmazzák: háton fekszünk, két talpunk összeér, térdeink leengedve, így nyújtjuk a csípőnket. Kiderül az is, hogy nőiesség megéléséért és a szexuális energiák beindításáért pedig nem más, mint a csípőkörzés felel.

földön spirituális mozgás
istennő póz

Minden gyakorlatot rövid ideig tartunk, miközben Böbi megerősítéseket mond nekünk (Pl. "Erős vagyok", "Szép vagyok" stb.); a jónak még nincs vége, hiszen mindeközben egy hölgy még hangtállal spékeli meg a hangüres teret – ez jól is esik. Mire eljutunk az óra végéhez, már szabályosan zsibbad a testem itt-ott.

földön spirituális mozgás

A levezető relaxáció során a matracra fekve - továbbra is hangtál hang a háttérben - annyira ellazulok, hogy meditálás közben el is alszom. Az egy sziesztánál több, de egy folyó nyálas alvásnál lájtosabb pihenést követően visszatérek a hétfői szürke estéhez.

földön spirituális mozgás

Ami fontos:

Itt nincs ugri-bugri, ellenben (néha túl sok) szó esik az energiákról, a testről és spirituális dolgokról. Inkább lélekformálásról, sem mint alakreformálásról szól. Böbi elmondása szerint az óra során tudatalattinkból több dolog és ötlet jön fel, ezeket "katyvaszokat" (ahogy ő fogalmaz) érdemes leírni az óra után – ez részemről kimaradt.

Hol?  Harmónia Palota, IX. Budapest Múzeum utca 9.
Mit vigyél? utcai ruhában is lehetsz, igényt szerint törölközőt vihetsz, amit a matracra tudj teríteni
Mennyibe kerül? http://www.cleopatratorna.hu/csoportos
Korosztály: 25-40 év
Férfi/nő arány: 100% nők

Pontozás

Kínzó faktor: 1/10
Ennyire formál: 2/10 (lelkileg jobban)
Edző: 6/10
Helyszín: 10/10
Ennyire fáj másnap mindened: 0/10

Tovább

Ízületkímélő, gyors és nőknek szól: mi az? – Curves

Rajt:

Mondhatni múltidézésre hívtak engem, amikor megkerestek a Curves-től. Ennek egy oka van: 21 éves lehettem, amikor majd' egy éven át voltam a klub tagja - miközben mellette aktívan bicikliztem - ezért örömmel mentem el ismét egy "nosztalgikus átmozgatásra".

Ahogy én láttam:

Már eleve szimpatikus, hogy a belváros közepén, egy igencsak központi és könnyen megközelíthető irodaházba érkezem. Második emelet, lifttel fel, kiszáll, csengő megnyom, női klubba belép. Egy világos, csak nőkkel teli helyre érkezem, ahol egy kis folyosó után balra megpillantom a recepciós pultot. Egy rövid becsekkolás és bemutatkozás után ennek mentén haladok tovább.

földön
Már vártak minket :) (a papír mellett pedig ott van a nyújtás gyakorlatsora)

Az öltöző pici, barátságos és tiszta, külön helyiségben van a tusoló és a mellékhelyiség is. Átöltözök, bedobom az egyik szabad helyre a ruháimat és kimegyek….a KÖRBE!

A legelső alkalommal egy edzővel való beszélgetés és méréssel startolunk: kiderül milyen kerülettel és súllyal rendelkezem, ennek függvényében véssük papírra a kitűzött célokat is.

Mi is az a Curves?

Tovább

Ahol nincs spórolás az izzadságcseppekkel: Spartan SGX

Rajt:

Spártai edzésben volt már részem. Igencsak megedzettek ott is. Lássuk, ezúttal mit művelt a testemmel a Spartan SGX névre keresztelt óra.

Ahogy én láttam:

Akár egy beavatási feladat is lehetne az edzőterem megtalálása, hiszen ha nem sétálsz el a szupermarket bal oldalára, akkor bizony nem találod meg. Ha mégis, beléphetsz a loftos hatású terembe - hozzáteszem, az öltözőn azért még lehetne alakítani, pont sikerült egy olyan szekrényt kifognom, aminek csak egy edzőtársam tudta kinyitni a zárját.

földön funkcionális edzés

Tovább

Először azt hiszed megszakadsz, aztán mégsem: Intervall 

Rajt:

A megkeresés ismét a közösségi oldalamon érkezett az edző részéről, ráadásul egy olyan edzőterembe kellett mennem, ahonnan (mondhatni) minden elindult. Amikor Budapestre költöztem, a fáy utcai Oxygénbe jártam edzeni. Amíg apukám spinningelt, én Hot iron órára mentem. Tulajdonképpen ekkor már megfogalmazódott bennem, hogy miért nincs egységes online leírás az óratípusokról. Na, szóval, így! (Sport teszteléseim 92. állomásánál járok.)

Ahogy én láttam:

Profi recepciósok, belépve pedig tiszta öltöző fogad még vagy már pucér/félmeztelen nőkkel. Lapozzunk és haladjunk át a női és férfi izzadó rengetegen, egészen a legfelső emeletig. Még pont van időm a fotóssal együtt belecsüccsenni a babzsákba a kezdés előtt.

Nincs apelláta, a teremben Balázs Adri, az edző lány elsorolja mikre lesz az órán szükségünk: polifoam, step pad, tárcsák, labda és kitartás. Mi is pontosan az intervall?

Ezt a kérdés én is feltettem Adrinak: „Az intervall óratípus a jelenleg leghatásosabb edzéstípus. Az órán közepes és magas intenzitású feladatok váltják egymást. Maximális a kifáradás és jóval az edzés után is folyamatos a kalóriaégetés. Az erősítő feladatoknak köszönhetően szép formás test érhető el, az állóképesség növelés pedig szintén kiemelt szerepet kap” – hangzott a válasz.

Ennek tudtában kezdek el bemelegíteni. Szépen, egyenletesen növeljük a tempót, a fullon lévő terem összes résztvevője egyszerre mozgatja át elgémberedett végtagjait. Már pár perc után olyan pörgősre vesszük a figurát, hogy elgondolkozom, hogy vajon az izmaim téliálmot aludtak-e eddig – legalábbis másféle terhelést kaptak.

földön
Stepre fel, stepről le

Az első 15 perc sima liba, utána jön egy olyan pillanat, amikor kicsit szédülök – talán az intenzitás miatt – ezért kicsit lassabbra veszem a tempót. Adri mosolyogva mutatja be a gyakorlatokat, többször együtt mozog velünk, két süvöltő zene között is instruál.

földön

Egyszer kitörések és szökkenések áradatába kerülök, talán ezért is vágok néha megnyúzott fejet és gondolkozom azon, hogy mivel hozakodik elő még ez a lány.

földönAz óra során nagyrészt egységesen mozgunk; nem szoktam belőle lelkiismereti kérdést csinálni, ha éppen elfáradok és megállok, hiszen emberből vagyok. Mások is megállnak egy-két zúzósabb gyakorlat közepette, ellenben olyan is van, aki nagyon ütemesen mozog az igencsak bejövős ucum-vucum (azaz pont ide való) zenére.

földön

földön

Nem mellesleg az óra alapját képező (elég kemény) tabata módszerről nekem is pozitív tapasztalataim vannak, hiszen a Zóna edzések majdhogynem ezen az elven alapulnak, ezért is voltam szép formás, amikor csak arra az edzésre jártam, még 3-4 évvel ezelőtt.

földön
A guggolás persze nem maradhat el


Ami fontos:

Vannak óratípusok (mint például ez), amikre érdemes kipihenten elmenni, különben magaddal tolsz ki. Sajnos itt is visszatérő probléma számomra a rövid ideig tartó nyújtás. Persze egy ekkora komplexumban tartani kell az időt, no meg a vendégek sem azért járnak formálódni, hogy 20 percet nyújtsanak, de jó lenne, ha ez változhatna…by the way: másnap izomlázam is volt.

földön
Game over

Hol? Oxygen Wellness Fáy, XIII. Budapest, Fáy utca 45.
Mennyibe kerül? http://fay.oxygenwellness.hu/pdf/OXYGEN_FAY_ARLISTA.pdf
Mit vigyél? edzőcucc cipővel, víz, törölköző
Korosztály: 20-35 év, általában csak nők, de egy pasink is volt ezúttal :)

Pontozás

Kínzó faktor: 10/10
Ennyire formál: 10/10
Edző: 10/10
Helyszín: 8/10
Ennyire fáj másnap mindened: 7/10

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.