Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha nincs pénz, nincs edzés? Dehogy nincs! –Alternatív edzési megoldások 1. rész

Hónap vége van és nem telik egy fitneszbérletre? Nincs jó futócipőd vagy bringád? Esetleg egész nap a gyerekkel vagy? Semmi gond, nem fogsz ki az edzőkön, akik még így is tudnak megoldással szolgálni!

Tovább

A 6 legjobb sport irodai dolgozóknak

1. Gerincjóga: az egyik legjobb módja annak, hogy karbantartsd a hátadat. Saját példámból kiindulva ajánlom, hiszen nincs is jobb annál, ha a heti 40 óra (vagy még több) ülés által okozott hát-váll-és gerincproblémákat megelőzzük vagy enyhítjük egy jó kis nyújtással. Írtam is róla.

ezt figyeld mozgásban

2. A pilates azon mozgásformák egyike, amely „beavatott” a rendszeres sportolás világába. Imádtam, hogy a mélyizmaimra gyakorolt hatásai rövid idő alatt megmutatkoztak minden porcikámon, emellett egy igen kecses mozgásnak tartom. Itt a cikk!

ezt figyeld mozgásban

3. Cross core: nem egyszerű kötélnek állni, főleg ha a sport és egy felfüggesztés egyvelegéről van szó. Eleinte tartottam a csigára erősített kötelektől, de rövid idő után nagyon megszerettem a kardió és erősítő szerepet egy szerepben betöltő mozgásformát. Részletek és szálkás testek ebben a cikkben.

ezt figyeld mozgásban

4. NIA: kedved lenne egy Ozora hangulatú, máskor gyengéd dallamú vagy éppen tombolós órához? Ha bírod a szélsőségeket, nyitott vagy és ki akarod rángatni magad a főnököd karmaiból estére (legyél férfi vagy nő), akkor ez a tánc neked szól.

ezt figyeld mozgásban

5. Sandbag: mint tudjuk és sokszor halljuk, hogy a munkában elgémberedett végtagjainkat, emellett különösen a törzsizmainkat jobban kellene edzenünk. Ehhez elég egy (rózsaszín) zsák és egy rendkívül szakképzett edző egyvelege és mehet is a maci guggolás. Lássuk!

ezt figyeld mozgásban

6. Spinning: örök kedvencem a bicikli. Na de mi a helyzet, ha hideg van? Tekerjünk beltéren, ahogy a csövön kifér! Így!

ezt figyeld mozgásban

Tovább

Édeskettesben vagy magányosan jobb csinálni?

Amikor pár évvel ezelőtt – elnyomva addigi kényelmes énemet – mozogni kezdtem, néha bennem volt a félsz és nem mertem megtenni az első lépést az edzőterem felé. Nem a lelkesedésem vagy a motiváció hiányzott, hanem egy „mankó”, amivel könnyedén átléptem az ismeretlen hely ismeretlenségén. Mióta aktívan csinálom a blogot, már oldódott bennem ez, bár még a mai napig van olyan, hogy tanácstalanul állok, ha a recepciós nem magyarázza el mit merre találok. 

A következő problémakört általában az adta, ha az ismerőseim sokadszorra mondták le különböző női, koholt vagy valós indokkal az edzéseket – amivel egyúttal az én kedvemet is elvették –, ezért úgy döntöttem, hogy az időm nagy részében egyedül fogok edzeni. Nem kell idő, helyszín és kedv tekintetében másokhoz igazodnom. Néha jól esik, ha valaki eljön velem, de már nincs összefüggés az én mozgásom és az ő kedve között. Együtt vagy külön jobb edzeni? Most titeket, olvasóimat kérdeztelek erről a témáról!

ezt figyeld sportKornél (39)

Kerékpározni és futni általában egyedül szoktam, de olykor a barátokkal közösen megyünk mozogni. Máskor a lányaimmal is együtt szoktam tekerni, de mivel még kicsik, ilyenkor óvatosabb tempót diktálunk.”

Lídia (25)

„Jómagam, már több mint négy éve léptem be a sport világába. Az évek alatt próbáltam megtalálni a számomra legizgalmasabb edzésfajtát. Így van tapasztalatom több területen is: kickbox, futás, aerobick, gymstick, TRX, cross training illetve jelenleg egymagam próbálok felkészülni a visegrádi spártai futamra. A bevezetést a sport világába elsősorban a legjobb barátnőmnek köszönhetem, aki nélkül biztos, hogy nem próbáltam volna ki annak idején a kickboxot. Ezért is tartom fontosnak, hogy ha valaki a semmiből kezdi el űzni bármelyik edzésfajtát is, nagyon-nagyon sokat számít, ha van mellette valaki, aki bíztatja, legyen az akár a párja, a barátja vagy az edzője. Jobban preferálom, ha egymagam edzhetek, de ez nem jöhetett volna létre az elmúlt pár év tapasztalatai nélkül, melyekre leginkább csoportos edzések alatt tettem szert. 

Mára tanultam annyit, hogy össze tudjak állítani magamnak egy edzéstervet. De, mivel senki sem tökéletes, így én sem, örömmel fogadom, ha időnként egy-egy TRX edzés erejéig a párom mellém áll és az esetleges hibáimra figyelmeztet, illetve ha tudom, hogy néz, tudom, hogy nem vagyok egyedül, s más is lát, az jobb teljesítményre ösztönöz. Alapvetően úgy állok hozzá, ha épp azért akarok edzeni, mert kicsit ki akarok kapcsolni, akkor azt mindenféleképp egyedül teszem, akár egy 5-6 km-es táv lefutásával, akár egy 60 perces TRX edzéssel. Viszont, ha a célom a saját teljesítményem növelése, akkor nem lényeges, hogy egyedül mozogjak, sőt, időnként jót is tesz mások jelenléte.”

Adri (36)

„Miért jutottam el oda, hogy a squash helyett inkább a rendszeres spinninget választom? Egy ideig a barátnőmmel jártam squash-ra, mivel amúgy ritkán találkoztunk, így egy idő után feltűnt, hogy egyre többet beszélgetünk játék közben. Mértem magam kütyükkel, 250-300 kalóriákat égettem egy alkalommal, ami elég alacsony edzéshatást jelent. Aztán egy alkalommal nemcsak az edzést, hanem az egész napomat kielemeztem, és kiderült, hogy az az időszak, amíg a metrótól gyalogoltam a squash teremhez, nagyobb edzéshatásúnak minősült. Soha többet nem mentem squash-ra: oda csak pasival vagy az ellenségeddel menj, barátnővel sosem. Így maradt a spinning, és 50 perc alatt a 470 kcal, azaz maximális edzéshatással. Szerintem az együtt edzés abban motivál arra, hogy megmozduljunk, de ha beállt a rend (vagy elég motiváló az, hogy kihasználjam a havi fitneszbérletem), akkor az egyedül edzés sokkal hatékonyabb, nem vesz el energiát és jobban tudok koncentrálni.”

Tovább

Edzők górcső alatt: Ágh Csaba – Az egészséges életmód a test és a lélek közös nevezőjében mérhető

Ágh Csabával már többször találkozhattál az oldalamon: miután voltam az óráján, kifejtette véleményét a fájdalomról és az egészséges edzés utáni ételekről. Ezúttal ő került a górcsőm alá és válaszolt az 5+1 kérdésemre!

a hét edzője motiváció ezt figyeld
Ágh Csaba

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Több területtel is foglalkozom, így a válasz a légzéstechnikai edzésmódszerre vonatkoztatom (erről bővebben itt), amelyet két kiváló kollégával dolgoztunk ki (Csizmadia Zoltán Európa Bajnok bronzérmes judo versenyző, valamint Pánczél Gábor, a KSI judo szakosztályának vezető edzője).

A módszer lényege, hogy a sportolók megtanulják a tüdőkapacitásuk 100%-át kihasználni. Miért lényeges ez? Terhelés alatt a légzés gyorsan szétesik, felszínessé válik. A felszínes légzés miatt alacsonyabb hatékonysággal megy végbe a gázcsere a tüdőben, nem jut a szervezet elegendő friss oxigénhez, a felesleges szén-dioxidot pedig nem tudja megfelelő mennyiségben leadni. Mindez csökkenti a koncentrációs képességet és a reakcióidőt. A felsoroltak közül bármelyik egy mérkőzés elvesztését eredményezheti. Önmagában persze a légzés csak egy dolog. Az alapok elsajátítása után sportág -és egyén specifikussá tesszük a technikákat. Mindezt ötvözzük a megfelelő erőnléti edzésekkel – így foglalva keretbe a felkészülést az alapoktól a legmagasabb szintű megmérettetésig.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Beszéljünk az átlagemberekről, mivel az edzőtermek látogatóinak döntő többsége közülük kerül ki. Ebben az esetben egyértelmű, hogy elfér egy kis felesleg. Az átlagember célja elsősorban a közérzetének javítása. Például, hogy ismét lássa a vonzalmat a társa szemében, amikor végigmegy a lakáson egyetlen törölközőben. Vagy mondjuk ne tűnjön el a romantika az életükből a gyerekek megszületését követően. De ugyanígy kiemelhetném az idősebb korosztályt, akit inkább az érdekel, hogy csökkenteni tudja a vérnyomáscsökkentő gyógyszer adagját, vagy hogy önfeledten kergethesse az unokáját nyáron a játszótéren. Ezekhez a célokhoz nem kell más, csak célirányos edzésmunka, a napi ritmushoz és időbeosztáshoz igazított táplálkozás, és maximum egy jó edzőtárs vagy segítő, aki a kellő motivációt is megadja egy-egy zűrösebb napon, amikor magunktól elkerülnénk az edzőtermet.  

Mik a jó edzés alapismérvei?

A legfontosabb a hatékonyság. Mindenki valamilyen céllal érkezik az edzőterembe, vagy a sportpályára. Amennyiben ez az elsődleges cél nem érvényesül, már elvetettük a csalódottság magvait. A legfrappánsabb megfogalmazást Amerikában hallottam Martin Rooney-tól, amely szabadfordításban így szólt:

"Dobj le pár kilót, izmosodj és érezd jól magad."

Szerintem telitalálat. 

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Úgy gondolom attól, hogy tartalmasabb és boldogabb életet él. Az egészséges életmód nem határozható meg a saláta és a rendszeres tenisz hasonlatával. Mit ér az értékes összetevőkben dúskáló étel, ha nincs semmilyen íze és nem tölt el jó érzéssel a fogyasztása? Hol marad az élvezet? Hol marad a lélek?
De nem kikerülve a választ, a saját értelmezésemben az az egészséges, ahol a test és a lélek megtalálja a közös nevezőt, és egyik sem megy a másik rovására.      

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

Nincs ilyen sporteszköz, hacsak a tudást nem vesszük annak. Egy sporteszköz önmagában csak egy eszköz. A mögötte lévő tudás és az edző szakértelme, tapasztalata és gondolkodásmódja teszi mindazzá, ami benne rejtőzik a lehetőségek szintjén.  

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

Azoknak az embereknek a példája, akik minden nehézség ellenére a MEGOLDÁSOK, nem pedig az ÖNSAJNÁLAT lehetőségeit keresik. Az a jó, hogy egyre többen vannak! :)

Tetszett? ITT még több motiváló cikket találsz!

Tovább

Edzők górcső alatt: „A test azt szereti újra és újra megcsinálni, ami jólesik neki” – A mozgás egy Nia tanár szemszögéből

Ezúttal a holisztikus és egyre elterjedtebb mozgásforma, a Nia egyik tanára, Brezina Kinga válaszolt az 5+1 kérdésre.

motiváció ezt figyeld
Brezina Kinga (fotó: Schumy Csaba)

Miben rejlik az általad oktatott sport különlegessége?

Leginkább abban, hogy a mozdulatokban az örömöt, a jóérzést, a testi komfortot keressük.  Mi, Nia tanárok nem hiszünk a „no pain - no gain” tézisben. Az a tapasztalat, hogy a test azt szereti újra és újra megcsinálni, ami jólesik neki. A mozgás, a test így válik kimeríthetetlen örömforrássá. Mindemellett elképesztő jó zenére, mezítláb, egy táncalapú erős kardió edzésen vehet részt az, aki eljön egy klasszikus Nia órára, emellett elég rendesen égethet testi és lelki kalóriát. Viszont, mivel az ún. test útját követjük, így a mozdulatokat mindenki az adott, aktuális szintjén végezheti el.

Kigyúrt, szálkás vagy elfér egy kis felesleg?

Bármilyen testalkat, bármilyen kor. Mindenkinek van egy saját térképe a saját testéhez, a cél az, hogy ezt ismerje meg minél jobban és ne tévedjen el rajta. Táncolni ráadásul mindig, minden korban, mindenhol lehet.

Mik a jó edzés alapismérvei?

Hogy jól érzem magam közben és nagyon meglepődöm, hogy már vége. Hogy ha fel kell, hogy dobjon, akkor aktív vagyok utána, ha pihenni szeretnék, akkor az edzés után remek alvásban lehet részem éjjel.

motiváció ezt figyeld

Mitől lesz valakinek egészséges az életmódja?

Attól, hogy alaposan megismeri és tiszteli a testét. Hiszek az arany középútban, abban, hogy a testnek van egy hihetetlenül finomra hangolt intelligenciája és pontosan tudja, hogy mire van szüksége. Minél inkább testtudatosak vagyunk, annál inkább van fülünk ennek a meghallására. Nem divatirányzatokat kell követni mozgásban, táplálkozásban, hanem meglelni azt, ami számunkra a legmegfelelőbb. A test ezt meghálálja és persze a lélek is.

Melyik sporteszközt tartod a leghasznosabbnak?

A meztelen talpamat.

Milyen motiváció az, amely mindig hat rád, ha nincs kedved mozogni?

A Nia órákon a mozgáson keresztül egy semmihez sem hasonlítható örömérzetet élek át. Nem tudok róla lejönni. :)

Tetszett? ITT még több motiváló cikket találsz! Aztán gyerünk edzeni! :)

Tovább

Budapesti sportok - Move it, Blondie

blogavatar

Sportolnál, de sosem hallottad az edzés nevét azelőtt? Nem tudod, mit válassz, mennyibe kerül és hogy mire számíts? Ne kockáztass, én minden sportot kipróbálok helyetted Budapesten - tapasztalataimat a blogon osztom meg Veled! Emellett ismert emberektől, sportolóktól, edzőktől olvashatsz inspirációkat, hogy még a legzordabb időben vagy fáradtan is örömmel menj el edzeni. Mindez egy lelkes, szőke lány szemén keresztül, szubjektíven - nem csak nőknek! Földön, vízen, levegőben.