Rajt:

Már megint a közösségi oldallal kezdődött. Az idővonalamat pörgetve láttam egy képet, amin egy misztikus kinézetű hastáncosnő szemezett velem, felette a szöveg: “Törzsi hastánc tanfolyam”. Miután már sok fitnesztermet végigjártam, éppen itt volt az ideje annak, hogy más típusú mozgást teszteljek. Miután megláttam, egyből lementettem a képet és eldöntöttem, hogy ki kell próbálnom. Az óraadó Lefkovics-Virág Judit honlapján így írt egyes szám harmadik személyben a mozgásformáról:

“Az afrikai, közel-keleti és ázsiai táncelemeket is vegyítő koreográfiáiban gyakran feltűnnek a kézfej ősi kifejezéstárából származó mudrák. Tanítványai között eltérő korosztályú, társadalmi helyzetű nők, szinglik, egy vagy többgyermekes családanyák alakítanak törzseket, hogy a közös munka, gyakorlás és fellépések révén, egymást erősítve, sorsaik és egyéniségük közötti különbségek elmosódásával, létrehozzák a közös törzsi energiát...Az előadások rituális jellegét fokozza a koreográfiákhoz felhasznált zene, amely minden esetben mély, ősi időket idéző és misztikus.”

Ahogy én láttam:

Az Astoria szomszédságában lévő kapualjban összefutok a fotósommal, akivel az előzőleg e-mailben meg kapott útvonal alapján próbálunk eligazodni. A helyszínt nem könnyű megtalálni: a 2. emelet 11-es ajtaja rejti az emeleti underground lakást, ami a bal sarok bal sarkának bal sarkában van. Ahogy belépünk, az előszoba, konyha és öltöző keverékébe botlunk bele, némelyek beszélgetnek, mások imát mormolnak, a többiek öltöznek, miközben még az előző óra tart, a tánc alatt szóló hangos, olykor pszichedelikus zene valósággal átjárja a belső szobát. A régi tégla lakás falait és tereit mindenhol a témához illő, misztikus képek és szimbólumok díszítik.

földön tánc alternatív hastánc
földön tánc alternatív hastánc
Ahogy vége az órának, megjelenik a cseppet sem átlagos kinézetű tanár, Judit. A dresscode itt inkább cicanaci és zokni nélküli tappancs, sem mint egy mellkidobós szerkó. Mivel elég hűvös volt a teremben (és csak rövid nadrágot hoztam magammal), én inkább farmerban maradtam.

földön tánc alternatív hastánc
Néhány perccel később már a tükrös, a Camasutra füstölő illatával átitatott szobában állunk és az alapállást tanuljuk, azaz hajlított, egymástól kislabda távolságra lévő térdekkel és billentett medencével indulunk neki a 90 percnek.

földön tánc alternatív hastánc Az óra koreográfiára épül, sőt, vannak haladóbbak is, akik már régóta járnak és egész érdekes dolgokat művelnek a testükkel hastáncolás közben. A legtöbb mozdulat kötődik valamihez vagy éppen ellenkezőleg, csak úgy kipattantak Judit fejéből - akárcsak a rendhagyó neveik.

földön tánc alternatív hastánc

A csak női közösségből álló órán van minden: csuklómozdulat a flamencóból, túlmenő Béla-póz (tényleg!) és fedő Jenő-póz is, de segítő Orsolya névre szintén hallgat egy mozdulat.

Legtöbbjük valós mozdulatot takar, végére pedig a nevek komoly koreográfiává formálódnak. Bevallom sokszor már annyira odafigyelek vagy elvarázsolódom, hogy nem tudom magam elengedni óra közben. A fejünk mozgás közben is egy helyben marad, szinte az orrunk körül forgunk, de akkor vagyunk a legjobbak, ha a felsőtestünket és a vállainkat mindeközben a tükörben szemből látjuk viszont.

Judit sokszor nyom viccet az óra közben, nem tudom eldönteni, hogy befolyásolja-e a lámpaláz, de néhol inkább kizökkentőleg hat, bár amikor megmutatja “sámáni bukósisakját” (amivel fellép) és a szoba egyik sarkában lévő szentélyét, ez megbocsátható.

földön tánc alternatív hastánc

Fejkörzésekben sincs hiány, ekkor A kör c. film Samarájához hasonlítunk mindannyian hosszú, előreboruló, a legtöbbünk arcát eltakaró hajzuhatagok miatt.

Ami fontos:

Nyitott és szokatlan társaság, némi pozitív különcséggel megtűzdelve, fúziós törzsi hastánccal, a háttérben elektronikus zenével. Elegáns, kecses és hasmozgató mozgásforma, ami eléggé alternatív. Ha a szokásostól eltérő, mantrázó, sötét színekkel operáló, nem cicamicás környezetre vágysz, próbáld ki!

földön tánc alternatív hastánc

Hol? 1072 Budapest Rákóczi út 6. 2/11, 75-ös kapucsengő
Mit vigyél? kényelmes ruhát, cipő nem szükséges
Mennyibe kerül? 1 óra ára 2200Ft, 4 alkalmas bérlet 8500Ft ( 5 hétig érvényes), 8 alkalmas bérlet 15000Ft (9 hétig érvényes)
Férfi/nő arány: 100% nő