Simkó Gina korábban fitnesz modell volt, aki sikereket is elért e téren. Miután abbahagyta a versenyzést a magasságokban találta meg az igazi „helyét”…

Simkó Gina

 

Egy légtornaóra hogyan zajlik? 

Majd 6 éve rúdtánccal, 4 éve pedig légtornával is foglalkozom, mindkettőnek van fitneszesebb és táncosabb változata, itt a stúdióban azonban a fitnesz oldaláról közelítjük meg az utóbbi a sportot. Tulajdonképpen az antigravity jóga, az aerial jóga és a cirkuszi légtorna eszközeit vegyítem egymással. Előfordul, hogy egy koreográfiát csinálunk és az óra végére tánc és légtorna együtteseként szabályos show-t alakítunk ki, ez csoportfüggő. Fontosnak tartom, hogy azok, akiknek nincs tapasztalatuk a fitnesz világában, netán csalódások érték őket korábban, sikerélménnyel zárják le az edzéseiket. Van aki alakformálás miatt, más szórakozásból űzi ezt a sportot. A hammock (légtorna) óra 60 perces, amely magába foglalja a 6-8 perc bemelegítést fejtől a bokáig, a tematikus részt (az edzést) és 5 perc nyújtást a végén. A légtornának két válfaja van: a karikás és a hammock,  te az utóbbin vettél részt, amely a végén öt perc relaxációval fejeződik be. Az első óra után sokan mondják, hogy úgy érzik magukat,  mintha egy hajókiránduláson vettek volna részt a viharos tengeren.

Nem egy hétköznapi edzésről, azonban nem is hatalmas magasságokról beszélhetünk a hammock esetén. Mégis, akinek tériszonya van vagy hajlamos a fejfájásra, annak érdemes-e eljönnie?

Ahol összetömörül a vér, az ott fájdalmat okozhat, azonban ha fejjel lefelé fordulsz, az egészséges dolog, a jógik (jóga oktatók) is gyakran szoktak fejen állni. A gravitáció miatt gyakorlatilag mindannyian fentről lefelé valamelyest „összenyomódunk”, de nem vesszük észre, mivel  hozzászoktunk ehhez az állapothoz. Emiatt van sok embernek gerincproblémája, ezért rövidülnek meg az izmaink, hiszen csökken a csigolyák közötti távolság és kiszorul a bennük lévő folyadék. Amikor fejjel lefelé fordulsz, az mindezekre kedvező hatást gyakorol, kiváló módszer a ráncok, és a kialakulóban lévő gerincsérv ellen. Ha fáj a fejem vagy meghúzódott a gerincem, én mindig „lógok” egyet.

 


Hogyan kerültél kapcsolatba a légtornával?

Sokat jártam edzőterembe és csoportos órákra, de egy idő után monotonnak találtam ezeket, és mivel a futás sosem volt az erősségem - hiába szeretek a természetben edzeni - , így végül a rúdtáncnál kötöttem ki. Akkortájt lett divat, mint sport és ekkor fedeztem fel a többi, hozzá hasonló mozgást is. Így kerültem a Légtornász Egyesülethez, ahol elvégeztem az erre irányulóképzést is. Azóta tartok rendszeresen rúdtánc és légtorna órákat.

Mikor nyitottad meg a saját stúdiódat?

Tavaly januárban nyílt a stúdió, idén januárban átköltöztünk el a jelenlegi helyünkre. Az órarend rugalmas, a visszajelzések emiatt is pozitívak, sokan szeretnek idejárni. A stúdióban lévő sportokat ajánlom mindazoknak, akik szép alakra, női közegre és a szokásostól eltérő mozgásra vágynak.


Fotó: Lindmayer Zsolt